Breivika so varnostne kamere posnele na ulicah Osla. Foto: EPA
Breivika so varnostne kamere posnele na ulicah Osla. Foto: EPA

Na posnetku varnostnih kamer v Oslu je videti 32-letnega norveškega desničarskega skrajneža, kako oblečen v policijsko uniformo hiti s prizorišča, kjer je pustil avtomobil bombo, ki ga nato razneslo čez nekaj minut.

Fotografijo varnostne kamere je objavil norveški spletni portal ABC Nyheter in policija je potrdila, da je pristna, poroča BBC.

V eksploziji avtomobila bombe v norveški prestolnici je bilo ubitih osem ljudi, potem pa se je Breivik napotil še na bližnji otok in tam umoril 69 ljudi, večinoma mladih, ki so se udeležili srečanja podmladka vladajoče socialdemokratske stranke.

Po poročanju omenjenega spletnega portala je bila fotografija posneta pred sedežem vlade šest minut pred eksplozijo avtomobila bombe. Predstavnik policije v Oslu je povedal, da fotografije ni objavila policija, saj je bila ta del zaupnega policijskega poročila, ki so ga predali odvetnikom svojcev žrtev Breivikovega pokola.

Breivik je priznal svoje dejanje, a zanika kriminalno odgovornost, saj zatrjuje, da je bilo to nujno za obvarovanje Norveške in Evrope pred muslimani in multikulturalizmom.