Foto:
Foto:
Ostanki stavbe po izraelskem napadu

Izraelski premier Ariel Šaron je osnutek načrta jezno zavrnil, levičarske Izraelce pa obtožil, da želijo strmoglaviti njegovo vlado.

Šaron je doslej trdil, da na drugi strani ni sogovornika, torej ni alternative njegovi nasilni poti k miru, levičarji pa so mu dokazali nasprotno. Izraelski zunanji minister Silvan Šalom je bil najbolj oster, ko je dejal: " Od ljudi, ki so pripravili sporazum v Oslu, tudi ni bilo pričakovati nič drugega. Za to še dandanes plačujemo."

Neuradni načrt naj bi se imenoval "ženevski načrt", dokončali pa so ga prejšnji konec tedna v Jordaniji. Načrt je dosežek dveh let skrivnih sestankov in pogajanj, ki so jih podpirali intelektualci in borci za človekove pravice, pomagali pa švicarski diplomati.

Podrobnosti o načrtu bodo znane čez mesec dni, ko bodo iniciativo tudi uradno predstavili v Ženevi. Glavni kompromis naj bi bil, da Palestinci ne bodo zahtevali vrnitve svojih beguncev na domove, dobili pa bi suverenost nad Tempeljsko goro v Jeruzalemu, ki jo Palestinci imenujejo Haram al Šarif, ta pa je sveti kraj za obe strani. Palestinski predstavniki, med katerimi so nekateri nekdanji ministri, trdijo, da imajo podporo Jaserja Arafata.

Na vrhu islamske konference obsodba Izraela?
Pred vrhom islamskih držav (OIK), ki bo 16. oktobra v Maleziji, je eden od vodij PLO-ja Faruk Al Kadumi pozval ves muslimanski svet k podpori Palestincem. Palestinski predsednik Jaser Arafat se zaradi lažje bolezni konference sicer ne bo udeležil, vendar Palestinci pričakujejo, da bodo voditelji 57 držav obsodili izraelsko nasilje.

Izrael končal operacijo v Gazi
Izraelska vojska je v nedeljo iz palestinskega begunskega taborišča Rafa na jugu Gaze umaknila večino svojih enot. Vojaška operacija, ki se je začela v petek, se bo še nadaljevala, vendar v manjšem obsegu. Med tridnevno operacijo je bilo ubitih osem in ranjenih najmanj 70 Palestincev, več kot 2.000 pa jih je ostalo brez strehe.

Namen operacije je bil uničiti predore, skozi katere iz Egipta na palestinska območja tihotapijo orožje. S tridnevno vojaško akcijo so uničili 13 predorov, skozi katere bi lahko tihotapili tudi protiletalske rakete.

Novi začasni notranji minster
Palestinski voditelj Jaser Arafat je za novega notranjega ministra palestinske krizne vlade imenoval dosedanjega generalnega sekretarja palestinske vlade Hakama Balavija. Balavi bo na mestu zamenjal Naserja Jusefa.

Začasni krizni kabinet premierja Ahmeda Kureja lahko po palestinski zakonodaji deluje le 30 dni, Kurej pa je že napovedal, da bo krizno vlado vodil le do konca izrednih razmer na palestinskih ozemljih, ki jih je Arafat razglasil 5. oktobra.