Prebivalci ZDA so še vedno pod vtisom avgustovskega streljanja v mestu Ferguson, ko je belopolti policist ustrelil temnopoltega najstnika in ga ubil, kar je povzročilo rasne nemire in demonstracije. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Prebivalci ZDA so še vedno pod vtisom avgustovskega streljanja v mestu Ferguson, ko je belopolti policist ustrelil temnopoltega najstnika in ga ubil, kar je povzročilo rasne nemire in demonstracije. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Po podatkih policije v Clevelandu (ameriška zvezna država Ohio) so obiskovalci rekreacijskega središča Cudell Recreation Center zahtevali njihovo posredovanje, rekoč, da tam okrog hodi deček, ki jim grozi s pištolo. Na kraj dogodka sta prišla policista in dečku ukazala, naj dvigne roke v zrak, česar pa ni storil, ampak je z roko posegel proti pasu, kjer je imel pištolo.

Policista sta se odločila in vanj streljala. 12-letni deček je utrpel hude rane v predelu trebuha. Prepeljali so ga v bolnišnico, kjer so ga nemudoma operirali.

"Videti je bila zelo zelo resnična"
Clevelandska policija je priznala, da deček policistoma ni grozil, da pa so šele po napadu ugotovili, da pištola ni bila prava. "Videti je bila zelo zelo resnična, prav tako pa je bila ogromna," je pojasnila tiskovna predstavnica policije Jennifer Ciaccia. Deček je imel zračno pištolo, t. i. BB gun, "ki je bila zelo podobna polavtomatski pištoli z oranžnim varnostnim zatičem".

Fantova mama je pojasnila, da se je šel njen sin s starejšo sestro in prijatelji igrat v rekreacijsko središče, saj živijo čez cesto.

Policista sta po običajnem postopku v interni preiskavi. S policije so še sporočili, da si je eden pri tem zvil gleženj, piše New York Times.

V 24 urah sedem mrtvih
Incident se je zgodil v času, ko je bilo v Clevelandu v 24 urah v strelskem obračunu ubitih sedem ljudi. V soboto zjutraj je policija našla dva mrtva moška v avtomobilu, ki se je zaletel v ograjo, moška pa sta bila ustreljena. V soboto pa so našli pet mrtvih, med njimi je bila tudi nosečnica, kar nakazuje na množični umor. Devetletna deklica umorjene ženske je bila ranjena.

Streljanje v Fergusonu čaka na sodni epilog
Prebivalci ZDA so še vedno pod vtisom avgustovskega streljanja v mestu Ferguson, ko je belopolti policist ustrelil temnopoltega najstnika in ga ubil, kar je povzročilo rasne nemire in demonstracije. Obtožnice proti policistu Darenu Wilsonu, ki je 9. avgusta ubil Michaela Browna, porota še vedno ni zavrnila ali potrdila, saj se velika porota ne bo zbrala vse do ponedeljka. V soboto so okrog zgradbe v Claytonu, kjer zaseda velika porota, policisti postavili barikade, podobno pa tudi okrog začasnega policijskega poveljniškega centra v Fergusonu. Zvezna policija FBI je v Ferguson in okolico poslala na pomoč kar 100 svojih agentov. Lokalni prebivalci svojim policistom in tožilstvu ne zaupajo.

Postopki pred veliko poroto so po navadi zelo hitri, saj gre le za to, da tožilec prepriča porotnike, da ima dovolj dokazov za utemeljen sum, da se je zgodil zločin. Svoj primer in priče po navadi predstavi le tožilec, tokrat pa je velika porota zaslišala tudi morebitnega obtoženca policista Wilsona.