Eric Holder (na desni) s poveljnikom policije v Fergusonu Ronom Johnsonom. Policija je bila sicer deležna ostrih kritik na račun odzivanja na proteste po uboju Browna. Foto: EPA
Eric Holder (na desni) s poveljnikom policije v Fergusonu Ronom Johnsonom. Policija je bila sicer deležna ostrih kritik na račun odzivanja na proteste po uboju Browna. Foto: EPA
Protestniki zahtevajo aretacijo policista Darrena Wilsona, ki pa je za zdaj le na plačanem dopustu. Foto: EPA

Holder je predmestje St. Louisa v zvezni državi Misuri obiskal v sredo in se sestal z družino 18-letnega temnopoltega Michaela Browna. Njegova mati si je predtem v lokalni mrtvašnici prvič ogledala truplo svojega sina, ki ga je belopolti policist Darren Wilson šestkrat ustrelil. Na njem bodo izvedene tri ločene obdukcije, ki so jih naročile lokalne oblasti, družina in zvezno pravosodno ministrstvo.

Velika porota bo kmalu začela zaslišanja prič Brownove smrti. Holder, ki se je srečal tudi z guvernerjem Misurija Jayem Nixonom, je prebivalcem Fergusona zagotovil, da je za preiskavo incidenta določil najizkušenejše kadre. Lokalna skupnost, ki glasno zahteva, da se policistu, ki je streljal, sodi, se namreč boji, da bo policija v okviru svoje preiskave ščitila svojega pripadnika.

"Naša preiskava je drugačna. Mi iščemo morebitne kršitve državljanskih pravic," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Holder, ki se je srečal tudi z dijaki lokalne šole, kjer je šolanje nameraval nadaljevati Brown. Tam je izrazil upanje, da bo imel njegov obisk "pomirjujoč vpliv na območje".

Holder je javnosti sporočil, da bo pravosodno ministrstvo "branilo pravico protestnikov do mirnega protestiranja". Obenem je dodal, da "nasilje ne more biti odobravano", prebivalce Fergusona pa je pozval, naj obsodijo "dejanja roparjev, vandalov in drugih, ki želijo stopnjevati napetost in sejati nemir", poroča BBC.

Manj protestnikov
Protesti v Fergusonu se sicer umirjajo. Preteklo noč se je število protestnikov zmanjšalo. Po več sto, kolikor se jih je zbiralo v preteklih dneh, jih je bilo tokrat na ulicah Fergusona le okoli 50, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Primer uboja Browna, katerega okoliščine še niso povsem jasne, je spet osvetlil vprašanje rasizma v ameriški družbi. Zgodba zase pa je postalo tudi ravnanje ameriške policije z novinarji in novinarkami. RT navaja CNN, ki poroča, da je bilo med protesti aretiranih 11 novinarjev. Predstavniki medijev so bili tudi neposredna tarča policijskih ukrepov, kot je uporaba solzivca. Mediji so v svet sicer poslali sliko ameriške policije kot izjemno militarizirane. Uporablja namreč tudi vojaško opremo in oklepna vozila. Na lokalne oblasti so prav tako letele kritike o nezadostni transparentnosti takoj po Brownovem uboju.

Svet Evrope zaskrbljen
Glede dogodkov v ZDA so se oglasili tudi v Svetu Evrope. Generalni sekretar Thorbjorn Jagland je izrazil zaskrbljenost, predvsem zaradi čezmerne sile, ki naj bi jo policisti uporabili proti mirnim protestnikom, in zaradi njihovih aretacij, saj da to spodkopava popolno uresničevanje človekovih pravic, začenši s pravico do zborovanja in izražanja.

"Te pravice so temelji demokracije, in omejitve bi morale biti zakonite in sorazmerne," je dejal Jagland, ki upa, da bo izvedena ustrezna preiskava smrti najstnika.

Jagland: Kaj je protestnike pognalo na ulice?
Jagland je ZDA ob tem še spomnil, da so kot država opazovalka privolile v spoštovanje načel in vrednot Sveta Evrope, ter jih pozval, naj preučijo družbeno-ekonomsko ozadje razlogov, zaradi katerega se je toliko mirnih protestnikov odpravilo na ulice, so sporočili iz Sveta Evrope.

Kar 21 odstotkov od 21.000 prebivalcev Fergusona živi pod pragom revščine, brezposelnost pa je devetodstotna. 65 odstotkov prebivalcev je temnopoltih, med policisti pa je Afroameričanov le šest odstotkov.