Temnopolta skupnost že dalj časa opozarja na policijsko nasilje, uperjeno proti njim. Foto: EPA
Temnopolta skupnost že dalj časa opozarja na policijsko nasilje, uperjeno proti njim. Foto: EPA
Protesti v Fergusonu. Foto: EPA

Spletna stran ProPublica je analizirala 1.217 policijskih streljanj med letoma 2010 in 2012, ki so se končala s smrtnim izidom, pri tem pa ugotovila, da je bil delež ubitih temnopoltih najstnikov, starih med 15 in 19 let, 31,17 na en milijon, medtem ko je bil pri njihovih belopoltih vrstnikih ta delež 1,47 na milijon.

Ali če se postavi številke v kontekst: v omenjenem obdobju je policija ustrelila 185 več temnopoltih najstnikov kot belopoltih.

Analiza je zajela tudi nekatere starejše podatke in ugotovila, da je policija med letoma 1980 in 2012 ubila 41 najstnikov, mlajših od 14 let - od tega jih je bilo 27 temnopoltih, osem belopoltih, štiri hispanskega porekla in eden azijskega. Res je sicer, da za večino usodnih strelskih obračunov stojijo belopolti policisti, za le 10 odstotki pa temnopolti. A tudi od tistih, ki so jih ubili temnopolti policisti, je bilo 78 odstotkov temnopoltih žrtev.

Po Fergusonu
Podatki sicer niso popolni, saj so zajeli samo prijavljena streljanja v FBI-evem registru, a kot pravi profesor David linger z univerze Missouri-St Louis, merska napaka v metodi ne pojasnjuje tolikšne razlike.

Rezultati tako potrjujejo tezo, ki jo afroameriška skupnost izpostavlja že desetletja: da se temnopolte v ZDA pobija v skrb vzbujajočih višjih številkah in da je ameriški pravosodni sistem rasno krivičen.

Podatki so objavljeni v času, ko je temnopolta skupnost še vedno razburjena zaradi smrti Michaela Browna. Neoboroženega temnopoltega najstnika je avgusta v Fergusonu v Misuriju, kjer je večina prebivalcev temnopoltih, večina policistov pa belopoltih, večkrat ustrelil belopolti policist.

Po streljanju so Ferguson zajeli burni protesti, na katerih so udeleženci zahtevali ime policista in pravico za Browna. Ta mesec so protesti proti policijskemu nasilju zajeli tudi St. Louis, kjer je policija ubila še enega temnopoltega najstnika, 18-letnega Vonderrita Myersa.