Pogled na rastoče hiše v britanskem slogu nedaleč stran od Moskve. Foto: MMC RTV SLO/BBC print screen
Pogled na rastoče hiše v britanskem slogu nedaleč stran od Moskve. Foto: MMC RTV SLO/BBC print screen
Jurij razkazuje svoj ponos - britansko kuhinjo. Foto: MMC RTV SLO/BBC print screen
Ne manjka niti značilna britanska ura. Foto: MMC RTV SLO/BBC print screen
Britansko tematizirane ploščice. Foto: MMC RTV SLO/BBC print screen

Tam gradijo 200 hiš v "britanskem slogu", naselje pa so poimenovali kar Hyde Park. Gre le za eno od vrste stanovanjskih okolišev na temo Velike Britanije, ki vznikajo po Rusiji kot gobe po dežju in katerih rast vzpodbujajo bogati Rusi, zagledani v Veliko Britanijo.
Mestece sestavljajo vrste velikih opečnatih zgradb z visokimi dimniki in angleško trato. Vsaka stavba ima elegantni naziv, kot denimo Dorchester, Park Lane in Windsor. "Oxford" BBC-ju razkaže sveže vseljeni Jurij Dranga.

Jurij je še posebej ponosen na svojo britansko kuhinjo, ki se ponaša s tapetami s karirastim vzorcem in s ploščicami s sličicami britanskih dvonadstropnih avtobusov in rdečih telefonskih govorilnic. Jurij priznava, da je velik oboževalec Otoka. "Velika Britanija je zelo trdna in zelo konservativna država," pove. "Točno tak kraj, kot bi morala biti Rusija."
Napeti odnosi
Res je, da so se politični odnosi med VB in Rusijo v zadnjih letih ohladili, še zlasti po zastrupitvi nekdanjega ruskega varnostnega agenta Aleksandra Litvinenka v Londonu leta 2006. Potem so bile tu še vohunske afere in finančni spori, Moskvo pa vznemirja vrsta protikremeljskih tajkunov, ki so se zatekli v VB.
A nič od tega ni načelo ljubezenske zveze bogatih Rusov z britanskim načinom življenja. Še več, ne le da kopirajo Britanijo - tudi kupujejo Britanijo. Rusi v trumah drvijo na Otok in kupujejo vse, kar si lahko zamislite: od nogometnih klubov (Chelsea, Portsmouth) do časnikov (Independent). Veriga knjigarn Waterstones je zdaj v lasti Rusov - kot tudi prepoznavna trgovina Rolex v središču Londona.
Posel z Rolexom je spravil pod streho tajkun Grigorij Guselnikov. Kot mnogo ruskih poslovnežev tudi Guselnikov meni, da je varnejše sklepati posle v Veliki Britaniji kot doma v Rusiji. "Nekateri ljudje imajo radi vašo državo, jaz jo preprosto ljubim," je Guselnikov povedal BBC-jevemu novinarju. "Ne vem zakaj, a ko se moje letalo začne spuščati, se počutim varno in pomirjeno. Obožujem London, vonj mesta, način življenja in jutranji tek po Hyde Parku."

In kako je poslovati v VB v primerjavi z Rusijo? "Popolnoma transparentno je. Počutim se zelo lagodno. Čeprav moraš včasih odvetnike malce preplačati; včasih mislim, da je to država odvetnikov."

Nepriljubljena ostaja le hrana
V neki drugi ograjeni skupnosti blizu Moskve se vzpenja orjaški angleški pub/restavracija. Na steni visi fotografija ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva in premierja Vladimirja Putina; oba voditelja živita v bližini in sta se nedavno oglasila v pivnici. "Odločili smo se zgraditi restavracijo v angleškem slogu, ker ljudje, ki živijo v tej vasi, pogosto obiskujejo Anglijo," pove upravnik pivnice Oleg Ališev. "Nekateri izmed njih imajo tam svoje posesti, nekaj njihovih otrok pa se šola v Angliji. Zato mislimo, da tak kraj sodi v to vasico."

V "tem kraju" stane pivo nezaslišanih 8 funtov (dobrih 9 evrov). Namesto fish & chipsa vam postrežejo gosjo pasteto foie gras in gazpačo. Kje sta torej pečenka in yorkshirski puding? "Na žalost je v Rusiji angleški slog bolj priljubljen od angleške hrane," iskreno pove Oleg. "Zato ima restavracija evropski jedilnik." A kljub temu je kraj videti kot mini Anglija za tistih par Rusov, ki si to lahko privoščijo.