Abas je prepričan, da nova vlada predstavlja novo obdobje za Palestince in bo pripomogla k vzpostavitvi miru na območju. Foto: EPA
Abas je prepričan, da nova vlada predstavlja novo obdobje za Palestince in bo pripomogla k vzpostavitvi miru na območju. Foto: EPA
Pripadnik Hamasa
Hamas je prevzel v petek prevzel popoln nadzor nad Gazo in se znesel tudi nad poslopjem palestinskega predsednika Mahmuda Abasa. Foto: EPA
Prisegla nova palestinska vlada

13-članski novi vladni kabinet poleg premierja sestavlja 11 neodvisnih strokovnjakov, na mesto notranjega ministra pa je Fajad postavil Abdela Razaka Al Jahijo, ki je član Fataha. Fajad bo poleg predsedovanja vladi vodil še ministrstvi za zunanje zadeve in finance.

Novi premier Fajad, ki je bil zaposlen v Svetovni banki in Mednarodnem denarnem skladu in ima dobre odnose z zahodnimi vladami, je ob prisegi pozval k enotnosti Gaze in Zahodnega brega, ki imata zdaj dejansko vsak svojo vlado.

Abas je z imenovanjem nove vlade sprejel odlok, po katerem za imenovanje ni potrebna potrditev parlamenta, kjer ima Hamas večino. Predsednik je izdal tudi prepovedi obratovanja za Hamasovo oboroženo krilo, ki ga je razglasil za nelegalnega, novi premier pa je zamrznil vladna sredstva, da se do njih ne bi mogli dokopati Hamasovi odstavljeni ministri.

Hamas kljubuje Abasu
V novi vladi ni predstavnikov gibanja Hamas, ki so novo vlado že označili za nelegitimno in napovedali, da z njo ne bodo sodelovali, saj so prepričani, da gre za državni udar. Nove vlade ne priznava tudi odstavljeni premier Ismail Hanija, ki vztraja pri stališču, da Abas ni imel pravne podlage za razrešitev vlade.

Abas je vlado pod vodstvom premierja Ismaila Hanije razpustil po hudih spopadih med Hamasom in Fatahom v Gazi, po katerih je Hamas prevzel popln nadzor nad tem območjem. V nasilju in spopadih je bilo ubitih več kot sto ljudi. V odziv na Hamasov prevzem Gaze so se pripadniki Farah znesli nad sedeži in ministrstvi Hamasa na Zahodnem bregu.

Izrael podpira novo vlado
Sodelovanje z novo vlado je že napovedal izraelski premier Ehud Olmert, ki je prepričan, da bo nova vlada prinesla več možnosti za dosego miru. Olmert je povedal, da bo nova vlada pravi partner, ko v njej ne bodo več sedeli člani Hamasa, ki ga ima Izrael za teroristično organizacijo.

ZDA so že napovedale, da bodo sprostile neposredno finančno pomoč palestinskim oblastem in umaknile sankcije, ki so jih uvedle, ko je lani prisegla Hamasova vlada.

Beg iz Gaze
Več kot sto privržencev Fataha je medtem po morju in kopnem v soboto zbežalo iz Gaze, Hamas pa napoveduje, da se bo boj proti Fatahu nadaljeval tudi na Zahodnem bregu, čeprav obljublja, da v Gazi ne bo ustanovil svoje palestinske države. Razmere v Gazi, ki je eno najgosteje poseljenih območij na svetu, se zaradi kaosa in neprodušno zaprtih mej slabšajo in območju grozi humanitarna kriza.

C. R.

Prisegla nova palestinska vlada