V bolnišnici Johna F. Kennedyja v Monrovii za namene preiskave jemljejo kri preživelega, ki se ni okužil z virusom ebole. Foto: Reuters
V bolnišnici Johna F. Kennedyja v Monrovii za namene preiskave jemljejo kri preživelega, ki se ni okužil z virusom ebole. Foto: Reuters

Kot je povedal namestnik liberijskega ministra za zdravje Tolbert Nyensuah, so umrlega že pokopali, strokovnjaki pa so po njegovih besedah že našli vse, ki bi bili lahko v stiku z žrtvijo, in zanje odredili karanteno.

Pristojne liberijske oblasti iščejo izvor novega primera ebole in pozivajo Liberijce, da še naprej ukrepajo preventivno. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki je 9. maja razglasila, da v Liberiji ni več ebole, je o novem primeru bolezni že obveščena.

Najmanj 11.000 mrtvih
Za ebolo, ki je izbruhnila decembra 2013, je na zahodu Afrike umrlo najmanj 11.000 ljudi. Z ebolo se še vedno spopadata liberijski sosedi Gvineja in Sierra Leone, a obalno okrožje Margibi je mnogo bližje liberijski prestolnici Monrovia kot kateri koli izmed sosednjih držav.

V Liberiji so konec epidemije razglasili 42 dni po pokopu zadnje potrjene žrtve. Gre za dvakratno inkubacijsko dobo virusa, WHO pa je takrat oznanil, da gre za izjemno pomemben dogodek v dolgi krizi.

Virus še ni izkoreninjen
Kljub temu so ZDA in več mednarodnih organizacij že maja pozvale k previdnosti zaradi nadaljevanja izbruhov bolezni v Gvineji in Sierri Leone. Zaradi tega tudi Zdravniki brez meja, ki so v boju proti eboli na prvih bojnih linijah, niso pozdravili majske razglasitve WHO-ja, Liberijo pa opozorili, da ne gre slaviti, saj krize ne bo konec, dokler virus ne bo izkoreninjen v vseh treh prizadetih državah.

V Liberiji je do majske razglasitve konca epidemije umrlo 4.800 ljudi. V Gvineji in Sierri Leone so medtem kljub dramatičnemu upadu števila obolelih še vedno našteli od 20 do 27 novih primerov te smrtonosne hemoragične mrzlice na teden.