Padec BDP-ja na Novi Zelandiji se je zgodil od aprila do junija letos, kar se ujema s časom uvedbe strogih ukrepov proti koronavirusu, ki so začeli v državi veljati konec marca, od konca maja pa so jih začeli sproščati. Foto: Reuters
Padec BDP-ja na Novi Zelandiji se je zgodil od aprila do junija letos, kar se ujema s časom uvedbe strogih ukrepov proti koronavirusu, ki so začeli v državi veljati konec marca, od konca maja pa so jih začeli sproščati. Foto: Reuters

Potem ko so na Novi Zelandiji uvedli stroge ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, je država padla v najhujšo recesijo v zadnjih letih. Novozelandski bruto domači proizvod (BDP) je v drugem četrtletju padel za 12,2 odstotka, kar je največji upad gospodarstva na Novi Zelandiji po letu 1987, ko so uvedli trenutno merjenje BDP-ja. Karanteno so na Novi Zelandiji uvedli konec marca, od konca maja dalje pa so omejitve začeli sproščati. To je prva recesija v državi po svetovni ekonomski krizi, a vlada upa, da bo trg zaradi dobrega odziva ob epidemiji dobro okreval. Država s skoraj petimi milijoni prebivalcev ima le še nekaj primerov obolelih s covidom-19, ki je skupno povzročil 25 smrti.

"Najbolj neposredno so bili na udaru proizvodnja industrija, prenočitve, restavracije in prevozi," posledice prepovedi mednarodnih potovanj in karantene po vsej državi komentira predstavnik novozelandskega statističnega urada Paul Pascoe. Ob tem pa dodaja: "Druga področja, kot sta proizvodnja hrane in pijače, so bila bistvena in niso zaznala takega padca."

Sorodna novica Zaradi ponovnega izbruha covida-19 Nova Zelandija preložila volitve

Prihodnost nejasna

Premierka Jacinda Ardern je prepričana, da bo uspešno omejevanje virusa Novi Zelandiji najverjetneje pomagalo pri okrevanju, poroča BBC. "Ker smo že zgodaj uvedli stroge ukrepe, se lahko vrnemo hitreje in močneje," je po poročanju nemškega portala Deutche Welle (DW) napovedal tudi novozelandski finančni minister Grant Robertson in dodal, da stanje ni tako slabo, kot so pričakovali, saj je vlada v drugi četrtini leta predvidela 16-odstotni padec BDP-ja. Tudi predstavnik banke Westpac Michael Gordon je po poročanju BBC-ja dejal, da v tretji četrtini leta pričakuje rekordno povišanje BDP-ja, vendar novi podatki kažejo, da je država zelo zadolžena in da bo izhod iz krize dolgotrajnejši.

Ekonomska kriza glavna tema volitev

Opozicija vladi očita, da pri uvedbi ukrepov ni bila pragmatična, zato so posledice za otoško državo večje, kot bi bilo potrebno. Gospodarsko stanje na Novi Zelandiji bo ključna tema parlamentarnih volitev, ki bodo prihodnji mesec in so jih zaradi nepričakovanega porasta okužb z novim koronavirusom avgusta prestavili. Premierka Ardernova se bo potegovala za nov mandat, poroča DW.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

V Viktoriji v Avstraliji ponovno karantena

Nova Zelandija je občutila večji padec BDP-ja kot sosednja Avstralija, kjer so bile omejitve manj stroge. Medtem pa so v avstralski zvezni državi Viktoriji ponovno uvedli karanteno, kar bi lahko upočasnilo gospodarsko okrevanje.