Hartley je v Slovenijo prišel z ženo Elizabeth, ki pa ne bo ostala z njim v Ljubljani, temveč se namerava kmalu vrniti v domovino.  Ločitev od družine bo za Hartleyja, ki ima dva že odrasla otroka, izziv, a je prepričan, da bodo, tako kot že pri nekaterih njegovih prejšnjih zadolžitvah, zmogli. Foto: Bobo
Hartley je v Slovenijo prišel z ženo Elizabeth, ki pa ne bo ostala z njim v Ljubljani, temveč se namerava kmalu vrniti v domovino. Ločitev od družine bo za Hartleyja, ki ima dva že odrasla otroka, izziv, a je prepričan, da bodo, tako kot že pri nekaterih njegovih prejšnjih zadolžitvah, zmogli. Foto: Bobo
Hartley je dejal, da je Mussomeli dober človek z dobrim smislom za humor, in ocenil, da je dobro opravil svoje delo v Sloveniji pri predstavljanju ZDA. Foto: Bobo
Poleg diplomatskega dela se veseli raziskovanja lepot Slovenije. Foto: Bobo
Novi ameriški veleposlanik začenja svoj mandat

Kot je povedal, bo kot predstavnik ZDA naredil vse, kar je v njegovi moči, da bo predstavljal ameriški pogled na zadeve in da se bodo odnosi med državama še izboljšali. Prepričan je, da imata državi, ki sta tudi zaveznici v zvezi Nato, veliko skupnih interesov in vrednot. Podrobno o posameznih temah še ni mogel govoriti.

Kdo je novi ameriški veleposlanik?
"Ker prihajam iz države Oregon, delim ljubezen Slovencev do narave. Odraščal sem med mogočnimi gorami, jezeri in rekami Cascadnega pogorja, podobnim tistim v Sloveniji, zato globoko cenim lepoto narave in neokrnjeno okolje," je še pred prihodom v Slovenijo v videogovoru dejal novi veleposlanik.

Hartley je na fakulteti Hampshire v zvezni državi Massachusetts diplomiral iz ameriške zgodovine in mednarodnih odnosov, iz strateških študij pa magistriral na Nacionalnem vojnem kolidžu v Washingtonu.

Karierni diplomat s 34-letnimi izkušnjami je bil zadnja tri leta tretji človek v uradu za evropske in evrazijske zadeve v State Departmentu, kjer je bil pristojen za dvostranske odnose z nordijskimi in baltskimi državami ter področje Nata, Ovseja, nadzora oborožitve, neširjenja jedrskega orožja in varnostne pomoči. Predtem je med drugim zasedal položaj direktorja za evropske varnostne in politične zadeve, bil je tudi direktor urada za Pakistan ter politično-vojaški svetovalec v Afganistanu.

"Mussomeli je dober človek z dobrim smislom za humor"
Na ljubljanskem letališču so ga pričakali predstavniki številnih slovenskih medijev, ki so novega veleposlanika povprašali tudi o njegovem predhodniku. Kot pravi Hartley, je z Mussomelijem delal že, ko je bil odgovoren za odnose med ZDA in srednjeevropskimi državami. Hartley je dejal, da je Mussomeli dober človek z dobrim smislom za humor, in ocenil, da je dobro opravil svoje delo v Sloveniji pri predstavljanju ZDA.

Novi ameriški veleposlanik začenja svoj mandat