Grob nekdanjega ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka. Litvinenko je leta 2006 umrl zaradi zastrupitve s polonijem. Litvinenko je na smrtni postelji za zastrupitev obtožil Rusijo oziroma ruskega predsednika Vladimirja Putina. Foto: Reuters
Grob nekdanjega ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka. Litvinenko je leta 2006 umrl zaradi zastrupitve s polonijem. Litvinenko je na smrtni postelji za zastrupitev obtožil Rusijo oziroma ruskega predsednika Vladimirja Putina. Foto: Reuters

Policija je sporočila le, da so v nedeljo popoldne Skripala in neidentificirano žensko v 30. letih našli nezavestna na klopi v nakupovalnem središču v Salisburyju v južni Angliji. Mediji poročajo, da naj bi bila oba izpostavljena smrtonosnemu opioidu. "Oba zdravijo zaradi suma izpostavljenosti neznani snovi in sta na intenzivni negi v kritičnem stanju," je sporočila policija Wiltshira na Twitterju.

Skripal je bil v Rusiji obsojen zaradi izdaje
Upokojeni polkovnik Skripal je bil zaradi vohunjenja za Veliko Britanijo leta 2006 na vojaškem sodišču v Rusiji obsojen na 13 let zapora. Bil je častnik ruske vojaške obveščevalne službe, obsojen pa je bil zaradi izdaje, ker je od 90. let prejšnjega stoletja britanski obveščevalni službi MI6 proti plačilu posredoval informacije o identiteti ruskih tajnih agentov, ki so pod krinko delovali v Evropi. Takrat so mu tudi odvzeli čin. Skripal je na sojenju priznal krivdo. Skripal je nato leta 2010 dobil zatočišče v Veliki Britaniji, potem ko je bil eden izmed štirih zapornikov, ki jih je Moskva izpustila v zameno za 10 ameriških vohunov, ki so delali za Ruse.

Očividka: Videti je bilo, kot da sta vzela nekaj močnega
Skripala in mlajšo žensko so našli po klicu mimoidočega. Imela nista nobenih vidnih poškodb. Očividka Freya Church je za BBC dejala, da je bilo videti, "kot da sta oba vzela nekaj zelo močnega". Policija izvaja intenzivne preiskave o vzrokih, pa tudi o morebitnem kaznivem dejanju. Poudarili so, da javnost ni ogrožena. Območje je policija zaprla, preiskujejo tudi Skripalov dom v Salisburyju.

Litvinenko strup zaužil s čajem
Predstavniki britanske vlade zadeve ne komentirajo. Primer Skripal pa spominja na podobnost z zastrupitvijo z radioaktivnim polonijem 210 nekdanjega ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka leta 2006 v Londonu. Litvinenko je strup zaužil s čajem, ki ga je spil v londonskem hotelu Millennium. Med umiranjem je obtožil Rusijo, da je naročila njegov umor, a njegova smrt ostaja uganka. Britanska preiskava je ugotovila, da je umor verjetno odobril ruski predsednik Vladimir Putin, kar pa Moskva zanika.