Pripadniki izraelskih varnostnih sil so mošejo Al Aska nadzorovali tudi na strehi. Foto: Reuters
Pripadniki izraelskih varnostnih sil so mošejo Al Aska nadzorovali tudi na strehi. Foto: Reuters

Izraelska policija trdi, da so v nedeljo "mladi zamaskirani Palestinci v policijo in obmejno policijo metali kamenje in zažigalne bombe," je poročala palestinska agencija Ma'an News. Policisti so na napad odgovorili s solzivcem. Palestinski napadalci pa so se zatekli v mošejo Al Aksa na Tempeljskem griču, ki so jo obkolile izraelske varnostne sile.

Kot še poroča palestinska agencija, ki se sklicuje na priče, so izraelski vojaki "z verigami zaprli južni vhod v mošejo" iz katere so po jutranji molitvi evakuirali vernike. Medtem ko so za judovske vernike ustavili dostop do mošeje, so za muslimane do preklica v mošejo dovolili vstop le starejšim od 50 let.

Po dogovoru, ki velja že več desetletij, na Tempeljskem griču lahko molijo le muslimani, Judje pa ga lahko obiščejo, a molijo lahko le ob Zidu objokovanja, ki se območja drži. Toda številni muslimani ostro nasprotujejo temu, da bi Judje obiskovali grič.

Tempeljski grič velja za najsvetejši judovski kraj, hkrati pa je tretji najbolj svet kraj za muslimane. Judovska tora vernikom priporoča, naj ruševine starodavnega judovskega templja na griču obiščejo ob treh praznikih, tudi ob prazniku sukkot. Ta se je začel v nedeljo zvečer in traja osem dni, ob njem pa se v starem delu Jeruzalema tradicionalno zbirajo množice judovskih vernikov.