Antonijo Bilić policija išče od 7. junija. Foto: Facebook
Antonijo Bilić policija išče od 7. junija. Foto: Facebook
140-članska ekipa med prečesavanjem reke Krke. Foto: Fotografija družine

Srbski časnik Blic je že poročal, da so zjutraj našli truplo, in sicer na kraju, ki ga je policiji pokazal Paravinja, voznik tovornjaka, ki je sinoči priznal umor dekleta.
Po Blicevi objavi, na katero so se sklicevali še nekateri drugi mediji, je predstavnica šibeniške policije medije in državljane prosila, naj ne vznemirjajo družine in ne ovirajo preiskave z objavami, da so našli truplo. "Preiskava še traja, nimamo še nobenih dokazov, truplo še ni najdeno," je za Index.hr povedala Marica Kosor.
V zgodbi o ugrabitvi in umoru 17-letne Antonije Bilić je morda najbolj tragično to, da so obsojenega posiljevalca ločeno priprle kar štiri države - Srbija, Hrvaška, Nemčija in tudi Slovenija, a so ga vse izpustile na prostost.
Dragan Paravinja je bil namreč v Srbiji že leta 2003 pravnomočno obsojen na štiriinpolletno zaporno kazen zaradi posilstva in poskusa posilstva sredi 90. let na območju Sremske Mitrovice. Takrat je pred kaznijo zbežal na Hrvaško, saj je kot dvojni državljan (Hrvaške in Srbije) vedel, da Hrvaška svojih državljanov ne izroča.
"Hrvaška ne izroča svojih državljanov"
Malce pozneje je Srbija za njim razpisala tiralico, zaradi katere so ga leta 2006 prijeli v Sloveniji, a se mu je tudi tu uspelo izvleči po plačilu varščine.
Čeprav mu je sodnik izdal prepoved zapuščanja Slovenije, se je Paravinja roki pravice izmuznil na Hrvaško. Srbska policija je izvedela, kje je obsojenec, in zahtevala njegovo izročitev, a je Hrvaška to zavrnila, sklicajoč se na zakon, po katerem ne izroča svojih državljanov.
Paravinjo je pred tremi leti prijela tudi nemška policija, a mu je pustila, da se vrne na Hrvaško, namesto da bi ga izročila Srbiji. Sistem štirih držav je tako obsojenemu posiljevalcu dopuščal svobodno gibanje, luknje v sistemih pa so mlado Antonijo stale življenje, ki ga je komaj začela, poroča Jutarnji list.
Oodoben primer je bil že tisti Silva Pluta, ki ga je zaradi več ropov in umora med drugim iskala tudi Srbija, a ga Slovenija zaradi svoje zakonodaje ni izročila. So mu pa zaradi zločinov, storjenih v Sloveniji, sodili v Sloveniji, a ga zaradi pomanjkanja dokazov izpustili.
Družina verjela do zadnjega
Policijski potapljači so takoj zjutraj začeli iskalno akcijo trupla, potem ko je Paravinja sinoči priznal umor Bilićeve. Potapljači natančno preiskujejo Brljansko jezero in reko Krko, kamor naj bi storilec odvrgel truplo. Truplo išče 140-članska ekipa. Policija je tudi zaprla državno cesto Drniš-Oklaj.
Po poročanju Slobodne Dalmacije naj bi k reki Krki že pripeljalo vozilo za prevoz posmrtnih ostankov.
Družina Bilić do zadnjega trenutka ni verjela priznanju Paravinje. Ana Bilić, Antonijina sestra, je tako na Facebookovi strani, posvečeni izginuli najstnici, objavila: "Dragi prijatelji, obračam se na vas v imenu družine Bilić in vas prosim, da izbrišete svoja sporočila r.i.p., saj ne verjamemo v legitimnost izjav te pošasti, dokler se ga ne izroči Republiki Hrvaški, ga ponovno zasliši ter privoli v poligrafsko zaslišanje. S spoštovanjem, Ana Bilić!"