Litvinenko je v londonski bolnišnici umrl 23. novembra 2006. Foto: EPA
Litvinenko je v londonski bolnišnici umrl 23. novembra 2006. Foto: EPA

Nekdanji agent ruskega KGB-ja, pozneje pa kritik Kremlja z azilom na Otoku je umrl novembra 2006 v bolnišnici v Londonu zaradi zastrupitve z redkim radioaktivnim izotopom polonijem 210, ki ga je zaužil s čajem v londonskem hotelu Millenium. Na smrtni postelji je dejal, da za njegovo zastrupitvijo stoji sam ruski predsednik Vladimir Putin.

NSA naj bi prestregel elektronska sporočila, ki so bila poslana med Londonom in Moskvo kmalu po tem, ko so zastrupili Litvinenka. Britanske oblasti so te dokaze, ki naj bi neposredno v umor Litvinenka vpletli Kremelj, od NSA-ja prejele, vendar jih ni mogoče uporabiti na sodišču, piše Daily Telegraph. Litvinenkova vdova Marina je NSA prosila, naj prestrežena sporočila razkrije, saj bi morala biti na voljo nekdanjemu britanskemu sodniku Robertu Owenu, ki bo vodil devettedensko preiskavo umora, ki se začenja v torek.

Britanska policija je zaradi umora že zahtevala aretacijo ruskih državljanov Andreja Lugovoja in Dmitrija Kovtuna, a je Rusija njuno izročitev zavrnila. Oba zanikata vpletenost.

Marina Litvinenko si že leta prizadeva za uradno obsodbo krivcev za smrt njenega moža. Lani je tako vložila prošnjo za razkritje telefonskih pogovorov Lugovoja in Kovtuna iz Londona med 15. oktobrom in 1. novembrom 2006. NSA je po navedbah Daily Telegrapha sporočil, da ne more razkriti "obstoja ali neobstoja" teh informacij.