Nasilje v Iraku se iz meseca v mesec stopnjuje. Samo v času ramazana je v napadih umrlo 670 ljudi. Foto: EPA
Nasilje v Iraku se iz meseca v mesec stopnjuje. Samo v času ramazana je v napadih umrlo 670 ljudi. Foto: EPA

Irak je v soboto pretreslo 16 eksplozij avtomobilov bomb, kjer je umrlo najmanj 80 ljudi, skoraj 300 pa je bilo ranjenih. Samo v Bagdadu je eksplodiralo devet bomb, tarča napadov pa so bili predvsem šiitski predeli mesta. Šlo naj bi za dobro usklajene napade, bombe pa so eksplodirale v bližini trgov, kavarn in restavracij.

O eksplozijah so poročali tudi iz mesta Tuz Kurmato severno od Bagdada, kjer je umrlo najmanj 10 ljudi, 45 pa je bilo ranjenih. Mesto leži na zelo nemirnem območju, kjer si nadzor delijo kurdske in uradne iraške oblasti. O eksplozijah avtomobilov bomb poročajo tudi iz Nasirije in Kerbale.

Se vrača konflikt med suniti in šiiti?
V Iraku se zadnje čase močno stopnjuje nasilje, ki ga oblastem ne uspe zatreti, zato je vse bolj prisotna bojazen, da se v državo vrača sektaško nasilje in napetost med suniti in šiiti, ki sta v preteklih letih že zahtevala na tisoče življenj. Letošnji ramazan je bil najbolj krvav v zadnjih letih, saj je umrlo 670 ljudi, samo julija je bilo v napadih v Iraku ubitih več kot tisoč ljudi, od začetka leta pa so našteli že več kot 4.000 žrtev.

Vse glasnejša so tako ugibanja, ali je zadnje nasilje morda povezano s predrznimi napadi skupine, povezane s teroristično mrežo Al Kaida, na zapore pri Bagdadu, od koder je pobegnilo na stotine skrajnežev, ki bi lahko po mnenju strokovnjakov okrepili oborožene skupine.

ZDA obsodile napade in storilce označile za sovražnike
Sobotne napade so ostro obsodile ZDA, ki so krivce za napade označile za "sovražnike islama in skupnega sovražnika ZDA, Iraka in mednarodne skupnosti". Ameriško zunanje ministrstvo je ob tem poudarilo, da so bili napadi usmerjeni proti družinam, ki praznujejo eid al fitr, praznik, s katerim se končuje muslimanski sveti mesec ramazan.

Tiskovna predstavnica State Departmenta Jen Psaki je ob tem ponovila, da ZDA ponujajo deset milijonov dolarjev nagrade za domnevnega vodjo Al Kaide v Iraku Abuja Bakra Al Bagdadija, ki naj bi se skrival v Siriji.