V spopadih med privrženci in nasprotniki Mubaraka je morala posredovati policija. Foto: Reuters
V spopadih med privrženci in nasprotniki Mubaraka je morala posredovati policija. Foto: Reuters

Sodišče naj bi danes zaslišalo priče, da bi ugotovilo, kdo je izdal ukaz za poboj več sto demonstrantov med protesti, ki so Mubaraka v začetku leta odnesli z oblasti. Obtožujejo prav Mubaraka, a ta vse obtožbe zavrača. V nasprotju s prvima dvema deloma sojenja, kjer je bilo mogoče 83-letnega Mubaraka videti na nosilih za rešetkami, tokratnega sojenja televizija ne bo prenašala v živo.

Spopadi med nasprotniki in privrženci
Pred sodiščem v Kairu se je zbrala množica Mubarakovih privržencev in nasprotnikov, ki so se med seboj tudi spopadli. Razgreteže je morala razdeliti policija, BBC pa poroča, da so bili nasprotniki in privrženci Mubaraka izjemno čustveni, vzklikali so gesla in vihrali s transparenti.

Sojenje se je začelo, ko je helikopter iz kairske bolnišnice pripeljal Mubaraka, ki so ga v sodiščno stavbo odpeljali v invalidskem vozičku. Sojenja sta se udeležila tudi Mubarakova sinova Gamal in Alaa, pred sodnika pa naj bi stopili štirje policisti, ki so bili med vstajo v poveljstvu policije.

Umrlo več kot 850 ljudi
Tudi družine žrtev želijo natančno vedeti, kaj je Mubarak ukazal vojski in policiji, ki sta skušali zatreti proteste. V 18 dneh demonstracij, ki so februarja po treh desetletjih privedle do padca Mubarakovega režima, je po uradnih podatkih umrlo prek 850 ljudi, več tisoč pa je bilo ranjenih.