Varovanje turško-sirske meje. Foto: Reuters
Varovanje turško-sirske meje. Foto: Reuters

ZDA so predtem še enkrat ponovile, da PYD zanje niso teroristi, da pa razumejo pomisleke svoje zaveznice Turčije glede te organizacije. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je pred dnevi ZDA pozval, naj podpre bodisi Ankaro bodisi PYD.

"Kot veste, PYD ne priznavamo za teroristično organizacijo," je povedal tiskovni predstavnik State Departmenta John Kirby. "Tudi najboljši prijatelji se ne bodo strinjali v vsem. Kurdski borci so med najuspešnejšimi v boju proti Islamski državi v Siriji."

Erdoganu ni bil po volji tudi obisk ameriškega odposlanca Bretta McGurka pri koaliciji proti IS-ju na območju pod nadzorom Kurdov, češ da je obisk v Ankari ustvaril nezaupanje do narave turškega "partnerstva" z ZDA.

ZN poziva k odprtju meje
Turčija je danes odprla mejo za ranjene begunce iz Sirije in jim omogočila prehod. Ranjene bodo oskrbeli v turških bolnišnicah, je povedal Mustafa Özbek, predstavnik turške dobrodelne organizacije IHH. Predtem so Združeni narodi Turčijo pozvali, naj odpre meje za Sirce, ki bežijo iz obleganega Alepa.

Na sirski strani meje sicer na vstop v Turčijo že nekaj dni čaka več 10.000 ljudi, ki so zbežali iz Alepa. Po različnih podatkih naj bi na mejnem območju obtičalo od 10.000 do 50.000 ljudi.

Iz Alepa in okoliških krajev na severu Sirije je zaradi ofenzive vladnih sil na položaje upornikov v zadnjih dneh po podatkih ZN-a zbežalo več kot 31.000 ljudi, begunski tabori na meji s Sirijo pa so obremenjeni.

Tiskovni predstavnik Visokega komisariata ZN za begunce William Spindler je povedal, da Turčija po novem sprejema omejeno število ranjenih in ranljivih skupin. A meja načeloma ostaja zaprta. "Turčijo prosimo, naj svojo mejo odpre za vse civiliste iz Sirije, ki bežijo pred nevarnostjo in iščejo mednarodno zaščito," je dejal Spindler.

Namestnik turškega premierja Numan Kurtulmus je opozoril, da bi se lahko zaradi najnovejšega nasilja v najhujšem primeru na beg proti turški meji podalo do 600.000 ljudi. Turška vlada pa se zavzema, da bi begunce oskrbeli zunaj Turčije.