Prebivalci Gaze se vračajo v svoje domove. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Prebivalci Gaze se vračajo v svoje domove. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
gaza
Petdeset dni izraelske operacije na območju Gaze, s katero želi Izrael ustaviti raketno obstreljevanje s tega območja pod nadzorom Hamasa, je do zdaj zahtevalo že več kot 2.136 palestinskih življenj, večinoma civilistov, 68 življenj pa na izraelski strani. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

"Zelo cenimo trud Egipta, ki ga je začel že pred časom, da bi ugodil obema stranema. Veliko vlogo je odigral tudi Katar. Rad pa bi omenil tudi Kerryja (ameriški državni sekretar John Kerry, op. p.), ki je bil z nami ves čas v stiku iz istega razloga, zato se zahvaljujemo vsem vpletenim," se je ob sklenitvi dogovora zahvalil palestinski predsednik Mahmud Abas.

Predstavniki Hamasa so v Katarju dosegli dogovor o "ključnih vprašanjih, da bomo lahko dosegli dogovor na državni ravni in da bo vlada lahko opravila svoje delo", je dodal po poročanju palestinske agencije Ma'an News. Palestinski predsednik je predtem v Ramali sporočil, da je premirje med Izraelom in Palestinci na območju Gaze začelo veljati ob 18. uri po srednjeevropskem času.

Sklenitev dogovora o "časovno neomejenem premirju" na območju Gaze so potrdile tudi izraelske oblasti. V palestinskem gibanju Hamas so dogovor označili za "zmago odpora našega ljudstva in zmago odpora", je na spletnem omrežju Facebook zapisal izgnani namestnik vodje Hamasa Musa Abu Marzuk.

Pomoč prebivalcem
Palestinski predsednik je dodal, da je treba zdaj poskrbeti za potrebe prebivalcev Gaze, vse od hrane do medicinskih potrebščin, in začeti obnovo tistega, kar je bilo uničeno v napadih. Mednarodno skupnost in ZN je pozval, naj zagotovijo pomoč čim prej.

"Med temi 50 dnevi ali več smo naredili, kar smo lahko, da smo ljudi priskrbeli s stvarmi, ki so jih potrebovali. Nekatere smo dali sami, druge prijateljske države. A to še vedno ni dovolj ... Prebivalci Gaze potrebujejo veliko več. Hitra pomoč je nujna, da se vsaj poskusi zaceliti rano, ki je bila povzročena Gazi," je še dejal Abas.

Slavje
Z območja Gaze poročajo o vsesplošnem slavju. Ulice istoimenskega mesta je preplavila večtisočglava množica, med njimi tudi oboroženi moški, ki so premirje proslavili s streli v zrak.

Opozorilne sirene v Izraelu
Iz Izraela so sicer tik pred začetkom prekinitve ognja sporočili, da je granata, izstreljena z območja Gaze, ubila enega Izraelca, dva pa huje ranila.

Glede na to, da zadnji dogovor o začasnem premirju med Izraelom in Hamasom ni zdržal niti 48 ur, palestinskega predsednika skrbi, kako se bodo dogodki razpletali v prihodnosti. "Vprašanje je, kaj sledi. Gaza je doživela že tri vojne, lahko pričakujemo novo? S prijatelji in mednarodno skupnostjo se bomo še naprej posvetovali, saj ne moremo nadaljevati z 'medlimi dogovori'," je dejal po poročanju Ma'an Newsa.

Odprtje meje
Kot še poroča palestinska agencija glede na dobro obveščene vire, bo meja z Gazo kmalu odprta. Po poročanju agencije Reuters pa je po trditvah egiptovskega zunanjega ministrstva Izrael privolil v prenos humanitarne pomoči in gradbenega materiala čez mejo.

V 50-dnevni izraelski ofenzivi na Gazo je bilo po podatkih ZN-a ubitih 2.138 Palestincev, od tega tri četrtine civilistov. Na izraelski strani je bilo 68 žrtev, skoraj vsi so bili vojaki.

Spopadi so izbruhnili 8. julija, od takrat pa sta strani dosegli več krajših prekinitev ognja, ki so prinesle olajšanje za tisoče civilistov v Gazi, vendar so vse propadle, ker se pogajalcem ni uspelo dogovoriti za dolgotrajnejše premirje. Zadnja prekinitev ognja je propadla 19. avgusta, ko so znova izbruhnile sovražnosti. Od takrat je bilo ubitih 117 Palestincev in štiriletni izraelski deček.