V šestih tednih izraelskih napadov na Gazo je umrlo več kot 2.000 Palestincev, večinoma civilistov, in 67 Izraelcev, od tega trije civilisti. Foto: EPA
V šestih tednih izraelskih napadov na Gazo je umrlo več kot 2.000 Palestincev, večinoma civilistov, in 67 Izraelcev, od tega trije civilisti. Foto: EPA
Pogreba ubitih Hamasovih poveljnikov se je udeležilo več tisoč ljudi. Foto: EPA
Množičen pogreb poveljnikov Hamasa

Izraelska vojska je izvedla zračne napade na letališče v Šejk Radvanu, predelu mesta Gaza, poroča Maan. Žrtve so v času napada ravno pokopavale sorodnike, ki so jih izraelska letala ubila ponoči. Od polnoči je v zračnih napadih tako umrlo 25 Palestincev.

Ubiti trije poveljniki Hamasa
V zračnem napadu na Gazo je izraelska vojska ubila tri poveljnike Hamasa. To je že drugi napad na predstavnike gibanja, v torek so v napadu na hišo glavnega poveljnika oboroženega krila Hamasa Mohameda Dejfa ubili njegovo ženo in otroke. Iz Hamasa so sporočili, da je Dejf živ in še naprej vodi vojaške operacije proti Izraelu.
Po podatkih Hamasa je bilo v napadu na štirinadstropno družinsko hišo v bližini mesta Rafah na jugu Gaze ubitih šest ljudi, med njimi tudi trije poveljniki. Mohamed Abu Šamaja, Mohamed Barhum in Raed Al Atar so bili zadolženi za nadzor nad tihotapljenjem dobrin in gradnjo predorov na jugu Gaze.

Kot navaja izraelski radio, gre za do zdaj najvišje predstavnike Hamasa, ki so bili ubiti od začetka izraelske ofenzive na Gazo pred šestimi tedni. Sodelovali naj bi tudi pri zajetju izraelskega vojaka Gilada Šalita leta 2006.

Izraelska vojska je napad nanje potrdila, hkrati pa napovedala, da bo nadaljevala napade, vse dokler ne bo dosegla "popolne varnosti".

Več tisoč ljudi na pogrebu
Pogreba Hamasovih poveljnikov in sedmih članov dveh družin z juga Gaze se je udeležilo na tisoče ljudi. Med udeleženci pogreba so bili predstavniki širokega spektra palestinskih političnih gibanj.

Hamasov predstavnik je sporočil, da uboj poveljnikov ne bo zlomil volje Palestincev ali palestinskega upora in da bo Izrael plačal za njihovo smrt.

Spopadi se nadaljujejo
Po predčasnem izteku nekajdnevnega premirja v torek zvečer je bilo v izraelskih napadih na palestinsko enklavo ubitih 19 ljudi. Izrael je napade znova začel, potem ko je iz Gaze na izraelsko ozemlje priletelo več raket, ki pa niso zahtevale žrtev.

Izraelska letala so ponoči izvedla številne napade na območje, medtem ko je po navedbah Izraela iz Gaze priletela le ena raketa. Poleg napada na poveljnike Hamasa so izraelska letala preteklo noč obstreljevala še 20 ciljev v različnih predelih na območju Gaze. V sredo je po drugi strani na Izrael poletelo 175 raket, kar je po poročanju medijev največ od začetka izraelske ofenzive 8. julija. Žrtev niso zahtevale.

V šesttedenski izraelski ofenzivi na Gazo je bilo ubitih več kot 2.100 ljudi, med njimi je bilo 67 Izraelcev. Na palestinski strani so žrtve večinoma civilisti, na izraelski strani pa so umrli trije civilisti.

Množičen pogreb poveljnikov Hamasa