Protesti in zborovanja so potekali v več ameriških mestih. Foto: Reuters
Protesti in zborovanja so potekali v več ameriških mestih. Foto: Reuters

Zborovanje so prvotno načrtovali za petek, a so ga zaradi ogorčenja temnopoltih državljanov prestavili na danes. Petek je sicer minil v znamenju prazničnih in protestnih shodov po številnih ameriških mestih, je za Radio Slovenija poročal dopisnik iz Washingtona Andrej Stopar.

Suženjstvo se morda za marsikoga sliši kot nekaj historično abstraktnega, ampak v ZDA še zmeraj živijo starejše generacije, katerih stari očetje in stare matere so bili rojeni kot sužnji. To je otipljiva zgodovina in konkretna družinska izkušnja. Toliko ostreje izrisana zaradi protestov proti rasizmu, ki potekajo v ZDA že tretji teden.

Praznik je posvečen 19. juniju 1865, ko so zvezni vojaki temnopoltim sužnjem v Galvestonu v Teksasu sporočili, da je državljanske vojne konec in da so svobodni. Dejansko so to postali s proklamacijo 95 in izvršnim ukazom predsednika Abrahama Lincolna dve leti pred tem, a tega niso vedeli.

Profesor zgodovine in novinarstva na Univerzi Georgea Washingtona Jesse Holland: "Juneteenth je pravzaprav dan, ko temnopolti Američani praznujejo svojo neodvisnost. S poudarjanjem rasne enakosti in pravičnosti v ZDA je juneteenth za mnoge simbol, način, kako lahko počastijo spomin na žrtve temnopoltih Američanov v ZDA in po svetu."

Prav zaradi tega je za 19. junij napovedano predvolilno zborovanje predsednika v Tulsi dvignilo toliko prahu. 18 ur je 31. maja in 1. junija 1921 trajalo pobijanje temnopoltih ljudi v Greenwoodu v Tulsi. Pastor Robert Turner iz Greenwooda: "Pobesnela množica teroristov s podporo države se je zgrnila na zakonoposlušne davkoplačevalce, člane miroljubne temnopolte skupnosti in ropala – vzeli so vse, kar je bilo v črnskih hišah vrednega, pobijali, ugrabljali, mučili in podtikali bombe. Nato pa so trupla zmetali v skupinske grobove, kjer so še danes."

Predvolilno zborovanje zaznamovano z rasizmom

Predsednik Trump, ki mu očitajo rasizem, ni mogel izbrati bolj nesrečnega sovpadanja dneva in kraja za predvolilno zborovanje in tudi premik na 20. junij ni popravil grenkega priokusa, dodaja Stopar.

V Tulso tako že več dni prihajajo Trumpovi privrženci – prijavilo se jih je več kot milijon, a dvorana Bok Center jih lahko sprejme 19.000. Napovedani so tudi protesti. Župan Tulse G. T. Bynum je za območje okoli dvorane razglasil izredne razmere, policijsko uro pa preklical.

Prihod v Tulso je napovedalo milijon Trumpovih podpornikov. Foto: Reuters
Prihod v Tulso je napovedalo milijon Trumpovih podpornikov. Foto: Reuters

Maske ne bodo obvezne

Zdravstvene strokovnjake močno skrbi nevarnost širjenja okužb z novim koronavirusom, saj so v tem mestu do zdaj potrdili skoraj 2000 okužb, umrlo je 70 ljudi. Mestne oblasti zato odsvetujejo dogodek, a je vrhovno sodišče v Oklahomu odločilo, da zborovanje lahko poteka.

Udeleženci zborovanja so morali podpisati izjavo, da ne bodo tožili kampanje in organizatorjev, če bodo zboleli za covidom-19. Trumpova kampanja je tudi pripravila maske, ki ne bodo obvezne, ohranjanje varne razdalje pa v nabito polni dvorani ne bo mogoče. Tudi sam Trump je nošenje maske označil za "osebno izbiro", piše BBC. "Svetujem, naj se vsak odloči po svoje. V Oklahomi bomo imeli divji večer," je dejal.

V ZDA so se spomnili obletnice konca suženjstva