Srečanje treh voditeljev, prvo bo potekalo devet mesecev po vojni v Gazi in pet mesecev po oblikovanju nove izraelske vlade. Foto: EPA
Srečanje treh voditeljev, prvo bo potekalo devet mesecev po vojni v Gazi in pet mesecev po oblikovanju nove izraelske vlade. Foto: EPA
Barack Obama
Osebna vpletenost Obame kaže, da je predsednik "globoko predan trajnemu miru", je sporočila ameriška administracija. Foto: EPA

Bela hiša je pojasnila, da bo tristransko srečanje sledilo dvostranskim pogovorom Baracka Obame z obema voditeljema ob robu zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku. "Premier Benjamin Netanjahu pozdravlja povabilo ZDA na pogovore z Barackom Obamo in predsednikom palestinskih oblasti Mahmudom Abasom," so sporočili iz kabineta palestinskega premierja in potrdili, da je Netanjahu odhod iz New Yorka preložil s ponedeljka na sredo. Netanjahujev svetovalec je dodal, da bo srečanje potekalo brez vnaprej postavljenih pogojev.

Poskuse, da bi v mirovni proces ponovno vnesli nekaj življenja, je do sedaj oviral spor glede gradnje izraelskih naselbin na Zahodnem bregu, tudi pričakovanja za torkov sestanek niso visoka.

Mitchell brez konsenza
Sporočilo o srečanju treh voditeljev prihaja po zadnjem krogu diplomatskega poskusa bližnjevzhodnega ameriškega poslanca Georgea Mitchella, ki se je končal brez dogovora. Ameriški odposlanec se je pretekli teden nekajkrat sestal z Netanjahujem, da bi dosegla dogovor o ustavitvi gradnje izraelskih naselbin, na Zahodnem bregu pa se je srečal tudi z Abasom. Mitchell je upal, da bosta strani dosegli konsenz pred zasedanjem Generalne skupščine ZN-a, a se je domov vrnil brez doseženega dogovora.

Palestinci tako kot Washington zahtevajo popolno ustavitev gradnje, Netanjahu pa je ponudil ustavitev za nekaj mesecev, a ne v Vzhodnem Jeruzalemu ali v primerih, kjer so gradnjo že odobrili. Ta teden je izraelski premier opomnil, da se je gradnja občutno upočasnila, a da se delo na 2.400 do sedaj zgrajenih enotah nadaljuje.

Obojestransko obtoževanje
Sledilo je obojestransko obtoževanje za pomanjkanje dogovora o nadaljevanju mirovnega procesa. Izraelsko ministrstvo je palestinske oblasti obtožilo, da "preprečujejo nadaljevanje mirovnih pogajanj s postavljanjem pogojev, ki jih v pretekosti ni postavljala". Abas pa je krivdo zvalil na izraelsko zavračanje zahteve o popolni ustavitvi gradnje. "Pot je sedaj blokirana. Mitchell nima nič več dela z nami ali zahodom, saj mi izpolnjujemo svoje dolžnosti. Sedaj je na vrsti Izrael," je dejal v Kairu.