Obama je med afriško turnejo obiskal Senegal, Južno Afriko in Tanzanijo. Foto: EPA
Obama je med afriško turnejo obiskal Senegal, Južno Afriko in Tanzanijo. Foto: EPA

"Med potjo po Afriki sem poudarjal, da načrtujemo nov model odnosov, ki niso osnovani na humanitarni pomoči, temveč na trgovini in partnerstvu," je Obama zatrdil na ponedeljkovi novinarski konferenci v tanzanijski prestolnici Dar es Salaamu.

"Čeprav se ta celina spopada s številnimi izzivi, menim, da je pred Afriko svetla prihodnost," je dodal ameriški predsednik, ki je prepričan, da se Afričani približujejo novemu obdobju blaginje. Sam je prepričan, da se končujejo časi afriške odvisnosti od mednarodne pomoči.

"Razvoj mora spodbujati investicije in gospodarsko rast, da pomoč več ne bo potrebna," je dejal ameriški predsednik.

Obama je v Dar es Salaamu obiskal elektrarno, ki so jo zgradili s pomočjo ameriških sredstev. Ob obisku je poudaril potrebo po učinkovitejši energetski politiki Afrike, pri čemer je izpostavil neprijeten položaj 70 odstotkov Afričanov, ki nimajo zanesljivega dostopa do električne energije.

Elektrika za Afričane
Ameriški predsednik je promoviral svojo novo pobudo v vrednosti sedem milijard ameriških dolarjev. Cilj pobude "Power Africa" je podvojiti dostop do električne energije v podsaharski Afriki, kjer več kot dve tretjini prebivalstva živita v temi. Ciljno območje pobude so za zdaj Etiopija, Gana, Kenija, Liberija, Nigerija in Tanzanija.

Ena izmed pobud, ki jo je Obama predstavljal na poti po Afriki, je bilo povečanje regionalnega sodelovanja z ZDA, kjer je obljubil omiljenje carinskih in mejnih regulacij, ki upočasnjujejo afriški izvoz.

V Dar es Salaamu se je Obama srečal s svojim predhodnikom Georgeem Bushem, s katerim sta se skupaj poklonila 11 žrtvam terorističnega napada leta 1998, ko je Al Kaida izvedla teroristični napad na veleposlaništvo v tanzanijski prestolnici.

Poklon žrtvam terorističnih napadov
V večdnevni turneji je Obama obiskal tudi Senegal in Južno Afriko, kjer je obisk potekal v senci bolezni nekdanjega južnoafriškega predsednika Nelsona Mandele. Ameriški predsednik je Afričane spomnil na zapuščino Mandele, ki je po njegovem mnenju utelešenje naporov za politične spremembe na celini, ki so jo zaznamovala leta vojne in slabega vladanja.

V Senegalu je Obama oblasti v afriških državah pozval k priznanju pravi istospolno usmerjenih in k dekriminalizaciji homoseksualnih spolnih odnosov.

To je drugi obisk Obame na afriški celini v njegovem predsednikovanju. V nasprotju s tokratno turnejo je bil prejšnji obisk zelo kratek, saj se je bil v Gani manj kot en dan.