Teheran vztraja, da je njegov jedrski program namenjen v miroljubne oziroma civilne namene. Foto: EPA
Teheran vztraja, da je njegov jedrski program namenjen v miroljubne oziroma civilne namene. Foto: EPA
Bušer
Iran ni navdušen, da bi uran za svoje jedrske reaktorje bogatil v tujini. Foto: EPA

Predstavniki ZDA, Rusije, Kitajske, Velike Britanije, Francije in Nemčije so se v Bruslju sešli dva dni po tem, ko je Iran sporočil, da ne sprejema predloga Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), po katerem bi njegove zaloge nizko obogatenega urana bogatili v tujini. "Iran ni sodeloval v intenzivnem dialogu in ni sprejel novega srečanja pred koncem oktobra," so zapisali predstavniki v izjavi za javnost in dodali, da njihov cilj ostaja reševanje spora z dialogom.

Baradej: Iran ima enkratno priložnost
Generalni sekretar IAEA-ja Mohamed El Baradej je Iran pozval, naj predlog sprejme do konca leta. Med obiskom v Berlinu je dejal, da ima Iran "enkratno priložnost, da sproži proces grajenja zaupanja, ki bo zamenjal sankcije in nasprotovanje". "Menim, da je na potezi Iran. Upam, da ne bo izpustil te enkratne, a hitro bežeče priložnosti," je še dodal.

Iran je zavrnil ključni del dogovora in zahteva nadaljnja zagotovila. Iranski zunanji minister Manučer Motaki je sporočil, da ima Teheran pomisleke glede možnosti pošiljanja nizko obogatenega iranskega urana v tujino, je pa pripravljen razmisliti o ponudbi za menjavo svojega urana za enako količino jedrskega goriva, a le na svojem ozemlju. Iran hoče tudi zagotovila, da bo dobil gorivo, ki ga je že kupil.

Čeprav tega nihče noče priznati na glas, vse kaže, da so pogajanja šesterice z Iranom propadla oziroma so zelo blizu tega.

Iran zavlačuje?
Nekateri opazovalci so prepričani, da Iran zavlačuje s pogajanji, številni na Zahodu pa se bojijo, da iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad po spornih junijskih predsedniških volitvah preprosto nima moči, da bi dosegel dogovor, tudi če bi ga hotel.

Obama žuga ...
Predsednik ZDA Barack Obama je izjavil, da bo Washington z zaveznicami premislil o "morebitnih korakih", ki bi jih lahko sprejeli, če Iran ne bi sprejel predloga IAEA-ja. Teheranu je treba jasno nakazati, da bo, če ne sprejme ponudbe, "manj varen", je dodal.

... Rusija miri
Bolj optimistična je Rusija, ki meni, da še vedno obstajajo vse možnosti za dogovor z Iranom. Moskva je zanikala, da se je z Washingtonom pogovarjala o nadaljnjih sankcijah zoper islamsko republiko.