Ameriški predsednik napoveduje ukrepanje zoper Rusijo, a ima za to na voljo le dober mesec dni. Foto: Reuters
Ameriški predsednik napoveduje ukrepanje zoper Rusijo, a ima za to na voljo le dober mesec dni. Foto: Reuters
Donald Trump
Novoizvoljeni predsednik Donald Trump, ki je sam pozival Rusijo, naj izvaja hekerske vdore in išče elektronsko pošto Hillary Clinton, zdaj pravi, da so trditve ameriških obveščevalnih služb, da je Rusija počela ravno to, smešne. Foto: Reuters

Obama je v četrtek o tej temi spregovoril za ameriško javno radijsko postajo NPR. "Ni dvoma, da moramo, ko skuša katera koli tuja vlada vplivati na integriteto naših volitev, ukrepati in tudi bomo, čas in kraj pa bomo sami izbrali. Nekaj od tega bo odkrito in objavljeno, nekaj morda ne bo," je dejal predsednik.

Kot poroča BBC, ni jasno, kakšne ukrepe namerava ZDA sprejeti, saj se Obami mandat konča 20. januarja prihodnje leto.

ZDA obtožuje Rusijo, da je vdrla v elektronsko pošto Demokratske stranke in ključnega pomočnika Hillary Clinton, nekdanje demokratske predsedniške kandidatke. Ameriške obveščevalne službe so sporočile, da imajo zelo veliko dokazov, da za vdori, ki so močno osramotili Demokratsko stranko v ključnem času predvolilne kampanje, stojijo ruski hekerji, povezani s Kremljem. V četrtek je predstavnik Bele hiše dejal celo, da je ruski predsednik Vladimir Putin vpleten v hekerske vdore.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest je v četrtek dejal, da so lahko le najvišji uradniki Rusije avtorizirali računalniške vdore demokratom pred predsedniškimi volitvami, namestnik svetovalke za nacionalno varnost Ben Rhodes pa je menil, da se takšne stvari v Rusiji ne morejo zgoditi brez predsednika Putina. Ameriška televizija NBC, ki se je sklicevala na visoka predstavnika ameriških obveščevalnih služb, je v četrtek poročala, da je Putin osebno dajal navodila, kako material ameriških demokratov, pridobljen s hekerskimi vdori, uporabiti in ga posredovati javnosti.

Cia odločna, a ne ponuja dokazov
Obveščevalna agencija Cia je sporočila, da je imela Rusija motiv, da prevesi volitve v korist Donalda Trumpa, ki je pozneje tudi zmagal, a ni objavila nobenega dokaza za svoje trditve.

Moskva zahteva dokaze
Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov je Washingtonu sporočil, naj neha z obtožbami ali pa pokaže dokaze, saj so sicer obtožbe skrajno nespodobne. "Naj nehajo govoriti o tem ali pa končno pokažejo neke vrste dokaze. Sicer je to skrajno nespodobno," je med Putinovim obiskom na Japonskem po poročanju francoske tiskovne agencija AFP dejal Peskov.

Tudi novoizvoljeni ameriški predsednik Trump, ki je večkrat izrazil občudovanje Putina, je tovrstne trditve označil za "smešne" in politično motivirane, poroča BBC. Demokrate je obtožil fabriciranja ruske vpletenosti, da bi tako prikrili svojo sramoto zaradi poraza na volitvah. Med kampanjo je sicer Trump celo odkrito pozval Rusijo, naj išče elektronsko pošto Hillary Clinton, a je pozneje dejal, da se je le šalil.

Obtožbe proti Rusiji sicer resno jemlje nekaj republikanskih senatorjev z Johnom McCainom iz Arizone na čelu, ki obljublja preiskavo v odboru za oborožene sile, ki ga vodi, še poroča STA.