Sporazum z Iranom bi bil eden pomembnejših, če ne kar najpomembnejši zunanjepolitični dosežek Obamove administracije. Foto: EPA
Sporazum z Iranom bi bil eden pomembnejših, če ne kar najpomembnejši zunanjepolitični dosežek Obamove administracije. Foto: EPA
false
Tudi iranski predsednik Hasan Rohani izpostavlja, da sporazum podpira celotni svet, razen "sionističnega režima" oziroma Izraela. Foto: EPA

Obama je imel v sredo govor na Ameriški univerzi v Washingtonu, v katerem je spet zagovarjal dogovor velikih sil (P5+1) z Iranom glede njegovega jedrskega programa. Nasprotnike sporazuma je izenačil s tistimi, ki so ZDA potisnili v vojno z Irakom leta 2003. Ta vojna je bila sicer eden od razlogov, da je Obama leta 2008 slavil na predsedniških volitvah. Iraška vojna je okrepila Iran in izolirala ZDA bolj kot kar koli drugega, kar so ZDA storile do tedaj in po tem, je po poročanju BBC-ja dejal Obama.

"Izbira, za katero se odločamo, je izbira med diplomacijo in neke vrste vojno. Morda ne jutri, morda ne čez tri mesece, a kmalu," je povedal Obama v uro dolgem govoru, v katerem se je skliceval tudi na nekdanjega republikanskega predsednika Ronalda Reagana.

Iraška vojna je v ZDA precej nepriljubljena in Obama računa, da si Američani nikakor ne želijo še ene podobne z Iranom. Vojne pa si po njegovih besedah ne želijo niti Iranci - pa čeprav pripadniki trde politike na ulicah vzklikajo: "Smrt Ameriki." "Prav ti so tisti, ki jim status quo najbolj ustreza," je poudaril Obama in dodal, da ti zagovarjajo enaka stališča kot republikanci v kongresu.

Vsi, razen Izraela
Sporazum podpirajo vse države na svetu, razen Izraela, je dejal Obama, pri čemer je dodal, da meni, da se izraelski premier Benjamin Netanjahu moti. Netanjahu namreč diametralno nasprotno kot Obama trdi, da bo ravno ta sporazum pripeljal do nove vojne.

Kot običajno je Obama tudi tokrat izrazil vso podporo ZDA Izraelu. Izrael in proizraelski lobi sicer izvaja hud pritisk na kongres, da sporazum septembra zavrne, pa tudi na javnost. Javno mnenje se tako v ZDA začenja obračati proti sporazumu.

Republikanci naj bi torej dogovor zavrnili, Obama pa računa na demokrate, da mu bodo zagotovili dovolj glasov, da bo obveljal njegov veto na zavrnitev. A intenzivna kampanja nasprotnikov dogovora je začela vplivati tudi na nekatere demokrate.

Obama kot Kennedy
Ker prepričevanje s strani predstavnikov administracije, strokovnjakov in danes tudi vodje Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Jukija Amana, ki je na obisku v Washingtonu, ne zadostuje, je Obama povlekel simbolično potezo.

Za svoj govor si je namreč izbral Ameriško univerzo, kjer je predsednik John F. Kennedy leta 1963 zagovarjal diplomacijo med ZDA in Sovjetsko zvezo, ki je nato pripeljala do sporazuma o prepovedi jedrskih poskusov.

Republikanci neomajni
Obamov govor republikancev pričakovano ni ganil. Senator John McCain iz Arizone in republikanski predsedniški kandidat senator Lindsey Graham iz Južne Karoline sta že sporočila, da skuša Obama le odvrniti pozornost s svojih propadlih politik.

Republikanski senatorji, ki so se danes udeležili srečanja z Jukijem Amanom v Washingtonu, so povedali, da jih ta ni prepričal. Senator Bob Corker iz Tennesseeja je dejal, da so zdaj kvečjemu še bolj zaskrbljeni.