Obamo je Evropa sprejela kot prihodnjega predsednika ZDA. Foto: EPA
Obamo je Evropa sprejela kot prihodnjega predsednika ZDA. Foto: EPA
Navdušenje nad Obamo v Berlinu. Foto: EPA
John McCain
McCain Obami očita, da je njegova politika do Iraka nepremišljena. Foto: EPA
Naftna vrtina
Visoke cene nafte otežujejo življenje Američanov. Foto: EPA

Obisk, ki je vrhunec doživel z navdušujočim (razorožujočim) nastopom 46-letnega senatorja v Berlinu, je skoraj ves teden polnil časopisne naslovnice evropskih medijev. Ali je s svojim obiskom Obami uspelo utišati očitke, da nima zunanjepolitične strategije, še ni popolnoma jasno, nekateri analitiki pa ugotavljajo, da obstaja tveganje, da bodo nekateri Američani turnejo ocenili kot del prezgodnjega praznovanja zmage. Medtem Obama pozornost z mednarodopolitičnih vprašanj preusmerja spet domov, na najbolj perečo temo: gospodarstvo ZDA.

"Ljudi skrbijo cene nafte, skrbi jih varnost služb, skrbi jih pokojninski sklad, ob tem, da so borze v težavah," je v nedeljo dejal Obama.

"Raje bi videl, da bi Obama prečesal ZDA in govoril o težavah, kot da v Iraku s premierjem razpreda o zunanji politiki. Toda to verjetno počne, da bi pokazal, da njegova zunanjepolitična strategija ima vsebino, potem ko so ga kritizirali zaradi pomanjkanje le-te. In konec koncev gre le za teden dni, torej me to ne moti preveč," je turnejo komentiral Lucas Seltzer, prodajni menedžer iz Ohia, ki je ubesedil mnenje številnih Američanov.

Turneja po tujini - Obama je štiri mesece pred predsedniškimi volitvami obiskal Afganistan, Irak, Kuvajt, Jordanijo, Izrael, Nemčijo, Francijo in Veliko Britanijo - je sicer za predsedniškega kandidata precej nenavadna poteza, res pa je, da je republikanski predsedniški kandidat John McCain podobno pot opravil že marca, poleg tega pa je poleti obiskal še Kolumbijo in Mehiko.

McCain je Obami očital, da je odpovedal obisk pri ranjenih ameriških vojakih v vojaški bolnišnici Nemčiji, ker je Pentagon prepovedal, da bi obisk spremljale televizijske kamere. Obama je odgovoril, da se je za preklic obiska odločil, potem ko ga je Pentagon opozoril, da bi lahko obisk imeli za politični dogodek. Potem je Pentagon sporočil, da so Obami dejali le, da obisk ni mogoč, če ga bodo spremljali člani njegovega štaba in novinarji.
Obamov štab zelo zadovoljen
V Obamovem štabu so bili s turnejo upravičeno zelo zadovoljni, česar niso skrivali, so pa bolj previdni pri napovedih posledic obisk na podporo v javnomnenjskih raziskavah. "Mislim, da so ljudje dobili možnost videti, kako se bo (op. Obama) vedel na svetovnem odru," je dejal Robert Gibbs, Obamov najtesnejši sodelavec. "Nikoli nismo menili, da bo turneja ali kar koli podobnega popolnoma spremenila podobo Obame pri ljudeh ali izide javnomnenjske raziskave."

Zadnje raziskave kažejo od 5- do 7-odstotno prednost Baracka Obame pred republikanskim tekmecem Johnom McCainom, kar je skoraj enako kot pred mesecem dni. Tudi Obama sam je na očitke, da je bila turneja predrzna, odgovoril, da se je skoraj v celoti srečal z istimi voditelji, kot že pred njim McCain. "Teden, ko sem se osredinil na mednarodno politična vprašanja, ne bo nujno pustil za sabo boljših izidov v javnomnenjskih raziskavah v ZDA, ker so ljudje razumljivo zaskrbljeni zaradi gospodarskega položaja."

Obama, čigar privrženci ga radi primerjajo z ubitim predsednikom Johnom F. Kennedyjem, slovi po svojih odličnih retoričnih sposobnostih. Obamanija, o kateri pišejo številni mediji, je vrhunec doživela v Berlinu, ko je Obamov govor privabil 200.000 ljudi, kar je skoraj trikrat več kot v Portlandu v Oregonu, kjer je nastopil pred 75.000 ljudmi, kar velja za njegov nastop pred največjo množico v ZDA. Obamo, ki se je rodil ameriški materi in kenijskemu očetu, del življenja pa je preživel tudi v Indonezijo, mnogi vidijo kot novega ameriškega voditelja, ki bo zavzel bolj celostno stališče do zunanjih zadev.

Čeprav v Parizu in Londonu Obama ni imel govora, je vseeno pred kraje, ki jih je obiskal, privabil številne radovedneže. "Samo upam, da se Amerika zaveda, kakšno srečo ima," mu je polaskala 21-letna Saira Banu, ki je opazovala dogajanje na Downing Streetu 10 v Londonu. Navdušenje nad Obamo je pokazal tudi francoski predsednik Nicolas Sarkozy, jordanski kralj Abdulah pa ga ni le gostil na večerji v svoji palači, temveč ga je ob odhodu tudi osebno pospremil na letališče. Najtežavnejša točka turneje za Obamo je bil Izrael, ki mu je zagotovil, da kljub temu, da si prizadeva za večjo angažiranost mednarodne skupnosti glede Irana, razume izraelske skrbi glede varnosti in podpira judovsko državo. "Seveda so bili vsi vznemirjeni zaradi srečanja z Obamo. Je lep moški, z zelo samozavestnim nastopom in povedal je vse tisto, kar smo želeli slišati," je dejal eden izmed izraelskih uradnikov.

Ksenja Tratnik