Obama je v svojem prvem uradnem govoru trkal predvsem na čustva (in denarnice) srednjega razreda. Foto: Reuters
Obama je v svojem prvem uradnem govoru trkal predvsem na čustva (in denarnice) srednjega razreda. Foto: Reuters
Michelle in Barack Obama
Predsednika ZDA je pred govorom predstavila in na oder povabila njegova žena Michelle. Foto: Reuters

Predsednik ZDA je na svojem prvem in drugem uradnem predvolilnem zborovanju v zveznih državah Ohio in Virginija svojega najverjetnejšega republikanskega tekmeca Mitta Romneyja vrgel v isti koš s kongresnimi republikanci, ki na nacionalni ravni tako kot kongresni demokrati ne uživajo zaupanja volivcev, vendar pa je podoba drugačna v posameznih kongresnih okrožjih, kjer volivci svoje kongresnike večinoma podpirajo.

Obama je republikancem v kongresu in Romneyju očital, da jih zanima le usoda najbogatejših, ki jim želijo znižati davke, drugim pa odvzeti sredstva za izobraževanje in zdravstvo. Opozoril je, da so to že počeli, ko so imeli nazadnje oblast v kongresu in Beli hiši, ZDA pa so se znašle v najhujši krizi po veliki depresiji v 30. letih 20. stoletja. Romney, je dejal, bo le "štampiljka" kongresnih republikancev. Dodal je, da bi ob morebitni zmagi Romney "čas zavrtel nazaj".

'Uspeh bogatih ne bo povlekel za sabo preostalih'
Nekdanjega guvernerja Massachusettsa je označil za domoljuba z odlično družino, ki je bil uspešen kot poslovnež in guverner, vendar naj bi iz teh izkušenj potegnil napačen nauk - da bo uspeh direktorjev in bogatih vlagateljev potegnil za seboj tudi preostale Američane. "Večji dobički ne pomenijo boljših delovnih mest. Še nikoli niste tako trdo delali kot danes," je dejal Obama v Virginiji. "To niso le še ene volitve, to je ključni trenutek za srednji razred. Preveč smo že prestali skupaj, da bi se zdaj vračali nazaj. To je ključno vprašanje teh volitev, zato sem se odločil, da se še enkrat potegujem za mesto predsednika," je dejal pred okoli 14.000 navdušenimi privrženci.

Obama je letos nastopil že na več podobnih predvolilnih zborovanjih, a so jih uradno prikazali kot opravljanje predsednikovega dela, kar je sprožilo nezadovoljstvo pri republikancih, češ da Obama zapravlja denar davkoplačevalcev za svojo politično promocijo. Uradni začetek sezone predvolilnih zborovanj je Obama začel pri študentih na državni univerzi Ohio v Columbusu in univerzi Virginija v Richmondu. Študenti so bili leta 2008 motor njegovega pohoda na oblast, Obama pa jih bo skušal znova navdušiti, čeprav ni uresničil njihovih velikih pričakovanj o spremembah.

"Naprej"
Sobotni zborovanji nista pokazali veliko zamere, saj se je zbralo na tisoče študentov, ki so Obamov govor prekinjali z navdušenimi aplavzi. Slogan "Yes, we can" (Da, zmoremo) iz njegove prve kampanje je zamenjal nov slogan "Forward" (Naprej), kar so konservativni mediji takoj označili za potrditev obtožb o Obami kot skrajnem levičarskem radikalcu. Romney, ki ga bodo republikanci poleti potrdili za svojega kandidata, se sloganu že posmehuje in se sprašuje, kam naprej? Čez rob prepada? Obama je svojim privržencem zagotovil, da se ZDA vračajo iz recesije, in obljubil, da bo nadaljeval prizadevanja, da bo gospodarstvo popeljal naprej, če bo dobil še eno priložnost.

Osrednja tema letošnjih volitev je gospodarstvo, ki okreva po zadnji veliki krizi med letoma 2008 in 2009, a ne dovolj hitro, v čemer vidi Romney svojo priložnost. Zunanja politika letos ne bo tako pomembna, razen v primeru odmevnih zapletov, kot bi bil lahko morebiten izraelski napad na Iran.

V pričakovanju tesnega izida volitev
Obama letos ni imel konkurence na demokratski strani, zato je lahko mirno zbiral denar za kampanjo in do zdaj zbral 104 milijone dolarjev. Romney ima po ostrem boju med republikanskimi kandidati za zdaj le okoli deset milijonov. Denar na računu volilnih štabov naj sicer ne bi bil tako pomemben kot neomejene količine denarja posebnih odborov za politične akcije, ki se lahko porablja za oglase v korist posameznih kandidatov oziroma za napade na nasprotnike. Romney bo tako lahko z njihovo pomočjo odpravil zaostanek za Obamo v denarju od posameznikov neposredno za kampanjo.

Za resne ankete je še veliko prezgodaj, čeprav ni dvoma, da bodo tudi letošnje volitve 6. novembra tesne, kar je priznal tudi Obama.