Obama je odločen: reformo bomo izpeljali in izpeljali jo bomo letos. Foto: EPA
Obama je odločen: reformo bomo izpeljali in izpeljali jo bomo letos. Foto: EPA
Zdravniki
Ameriški zdravstveni sistem je odličen za tiste, ki imajo dovolj denarja, da si zdravstvene usluge lahko privoščijo. Foto: EPA
Splav
Tudi pri zdravstveni reformi se je vnela razprava okoli splava. Foto: EPA

Predsednik, ki je javnost nagovoril na novinarski konferenci, je kongres pozval k naporom za sprejetje zdravstvene reforme. Povedal je, da se Američani obračajo h kongresu kot vzorniku. "Ta debata ni igra. Tu ne gre zame - jaz imam odlično zdravstveno zavarovanje in prav tako ga ima vsak član kongresa. Gre za običajne Američane, ki morajo nositi posledice problema, ki ga Washington ni znal rešiti," je povedal Obama in dodal, da vsak dan dobiva pisma družin, ki ne zmorejo plačevati vseh stroškov zavarovanja in ga prosijo za pomoč.

Obama je povedal, da je reforma zdravstva, ki je sicer ena izmed predsednikovih prednostnih nalog, nujna, saj drugače ne bo več mogoče nadzirati proračunskega primanjkljaja, ki se bo v tem proračunskem letu povzpel na kar 1.800 milijard dolarjev. Poleg tega bo reforma pomagala pri okrevanju ameriškega gospodarstva, ki je v hudih težavah.

Ameriški zdravstveni sistem:
- 47 milijonov prebivalcev nima zavarovanja
- 25 milijonov prebivalcev nima zadostnega zavarovanja
- stroški zdravstva predstavljajo več kot 16 odstotkov BDP-ja

Reforma zdravstva dobra za vse
Na eni večjih in pomembnejših novinarskih konferenc je Obama povedal, da naj bi reforma zdravstva, ki predvideva zmanjšanje stroškov, večjo izbiro, prepoved diskriminacije bolnih in zavarovanje za vse, v naslednjih desetih letih stala več kot deset milijard dolarjev. "Reforma se bo zgodila in zgodila se bo še letos," je napovedal Obama.

Obama je povedal, da je bil že dosežen velik napredek, saj so v potrebo po reformi prepričali večino glavnih igralcev, od zdravnikov do farmacevtske industije, pa tudi zavarovalnice. Zavarovalnice so že privolile, da ne bodo več zavračale zavarovanja ljudem, ki so bolni, ter plačil za zdravstvene posege zaradi prej prisotnih bolezni ali okvar.

Razprava glede zdravstvene reforme se sicer približuje vrelišču, saj se približuje rok, začetek avgusta, ki ga je Obama dal kongresu, da mu pripravi predlog za reformo. Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je povedala, da imajo dovolj glasov za potrditev reforme.

Kdo bo vse to plačal?
Zastavlja se vprašanje, kako plačati reformo, ki bo omogočila zavarovanje 47 milijonov nezavarovanih, ki pomenijo še dodatno breme za sistem, ki že dosega več kot 16 odstotkov celotnega BDP-ja. Obama trdi, da bodo dve tretjini denarja zagotovili z odpravo odvečnih stroškov v sedanjem sistemu, preostanek pa bo potrebno zagotoviti z višjimi davki. V kongresu predlagajo povišanje davka za premožne. To je za tiste, ki zaslužijo na leto več kot 500.000 ali milijon dolarjev.

Splav v zavarovanje ali ne?
V okviru razprave o zdravstveni reformi pa poteka tudi spor o tem, ali bo zavarovanje krilo tudi splave. Republikanci in konservativni demokrati so odlično proti temu in zahtevajo, da splav ženske še vedno krijejo iz lastnega žepa, demokrati pa se večinoma strinjajo s tem, da bi tudi splav krili iz zavarovanja.