Ameriški predsednik je tik pred počitnicami dosegel dve pomembni politični zmagi. Foto: EPA
Ameriški predsednik je tik pred počitnicami dosegel dve pomembni politični zmagi. Foto: EPA
Barack Obama in Dmitrij Medvedjev
Novi Start sta letos v Pragi podpisala Obama in Medvedjev. Foto: EPA
Barack Obama
Ameriški predsednik je po tiskovni konferenci zapustil Belo hišo in odpotoval na Havaje. Foto: EPA

Obama je dejal, da je dogovor, ki bo omogočil še nadaljnje zmanjšanje jedrske oborožitve (za 30 odstotkov), najpomembnejši tovrstni dogovor v zadnjih 20 letih. "Start je najpomembnejši dogovor za zmanjšanje jedrske oborožitve v zadnjih dveh desetletjih, ki nas bo obvaroval in zmanjšal naš in ruski jedrski arzenal," je povedal Obama.

Predsednik Obama je povedal tudi, da je sprejetje sporazuma v senatu pokazalo, da ameriški politični proces ni obsojen na "neskončni zastoj", kot so mu očitali zadnje mesece. "Močna podpora Startu v senatu je svetu poslala močno sporočilo, da republikanci in demokrati stojimo skupaj pri vprašanju naše varnosti," je povedal Obama in še dodal, da pričakuje, da bo ruski parlament dogovor ratificiral kmalu.

"Zelo produktiven konec leta"
Ob tem je Obama zadnjih nekaj tednov označil kot najbolj produktivno obdobje po volitvah v zadnjih desetletjih. "Mislim, da lahko rečem, da je bilo to najbolj produktivno obdobje po volitvah v zadnjih desetletjih. Prišlo pa je po dveh najbolj produktivnih letih, kar smo jih imeli v več generacijah," je še povedal predsednik, ki pa je dodal, da se zaveda, da je pred njim težko obdobje vladanja, saj bodo imeli od januarja dalje večino v predstavniškem domu republikanci.

BBC poroča, da se je na ratifikacijo sporazuma odzvala tudi ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton, ki je povedala, da je dogovor "odgovorno partnerstvo med dvema največjima svetovnima jedrskima silama, ki omejuje naš jedrski arzenal, obenem pa vzdržuje strateško stabilnost. To je ključnega pomena za svetovno varnost."

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je pozdravil ratifikacijo novega Starta v senatu in ob tem izrazil upanje, da ga bo kmalu ratificiral tudi ruski parlament. Predsednik spodnjega doma ruskega parlamenta Boris Grizlov pa je povedal, da bi duma Start lahko ratificirala že v petek. "Če pogoji (v resoluciji ameriškega senata) ne vplivajo na osnovno besedilo sporazuma, bi lahko pogodbo potrdili jutri (v petek)," je dejal Grizlov. Poleg dume mora Start ratificirati tudi zgornji dom ruskega parlamenta, svet federacije.

Ratifikacijo Starta je pozdravil tudi generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen. "Posledično zmanjšanje ruskih in ameriških zalog strateškega jedrskega orožja bo odprlo pot pobudam na področju nadzora klasičnega in jedrskega orožja ter okrepilo varnost na evroatlantskem območju in drugod," je zapisal Rasmussen.

Demokrati na svojo stran pridobili 13 republikancev
Ameriški senat je v sredo zvečer z 71 glasovi za in 26 proti ratificiral sporazum o zmanjšanju strateške jedrske oborožitve, novi Start, ki sta ga aprila letos v Pragi podpisala ameriški predsednik Obama in ruski predsednik Dmitrij Medvedjev in ki naj bi pomenil začetek novega obdobja med nekdanjima nasprotnicama iz obdobja hladne vojne. Da bo novi sporazum začel veljati, morata postopek ratifikacije končati obe državi - v ZDA mora sporazum ratificirati še predsednik Obama, v Rusiji pa parlament.

Novi Start bo nasledil prejšnjega, ki se je iztekel decembra lani, od ZDA in Rusije pa zahteva, da nimata več kot 1.550 strateških jedrskih konic. To so tudi tiste konice, nameščene na raketah z dolgim dosegom, s katerimi lahko državi obstreljujeta druga drugo kar z domačega ozemlja. Sporazum uvaja tudi sistem nadzora uresničevanja določil v obeh državah.

Pomembna zunanjepolitična zmaga za Obamo
Izid glasovanja je po mnenju številnih analitikov izjemno pomembna zunanjepolitična zmaga za Obamo, saj je demokratom uspelo nekaj, kar se je zdelo nemogoče. Pri glasovanju so namreč razdelili republikance v senatu, med katerimi jih je že v torek pri glasovanju o uvrstitvi ratifikacije na glasovanje 11 glasovalo za, skupaj z demokrati in dvema neodvisnima senatorjema, v sredo pa je za novi Start glasovalo 13 republikanskih senatorjev. Ratifikacijo v senatu je Obama sicer želel doseči še letos, saj bo novi kongres, kjer bo po novembrskih kongresnih volitvah precej več republikancev, delo začel januarja.

Analitiki so prepričani tudi, da se je Obama iz poraženca v zadnjih tednih iztekajočega se leta prelevil v zmagovalca, saj ratifikacija sporazuma Start pomeni veliko zmago na zunanjepolitičnem področju, podpis zakona o odpravi diskriminacije homoseksualnih oseb v oboroženih silah in sprejem davčne zakonodaje pa veliko zmago na notranjepolitičnem področju.

Po sprejetju obeh zakonov se je Obama z družino odpravil na božično-novoletne počitnice, ki jih bodo preživeli na Havajih, kjer je bil predsednik tudi rojen.