Obama meni, da bo velika odgovornost predsednikovanja Trumpa prisilila, da bo omehčal skrajna politična stališča, ki jih je zagovarjal med kampanjo. Foto: Reuters
Obama meni, da bo velika odgovornost predsednikovanja Trumpa prisilila, da bo omehčal skrajna politična stališča, ki jih je zagovarjal med kampanjo. Foto: Reuters
Donald Trump, Barack Obama
Obama je napovedal, da bo Trumpu na začetku pomagal, tako kot je njemu pomagal Bush. Foto: Reuters

Obama je na novinarski konferenci na vrhu APEC-a (Azijsko-pacifiški forum za gospodarsko sodelovanje) v Limi dejal, da namerava pomagati Trumpu in mu dati čas, da predstavi svojo vizijo. Ponovil je, da bo do prihajajoče administracije ob prenosu oblasti profesionalen, tako kot se je do njega vedel njegov predhodnik George W. Bush.

A kot običajen državljan bo morda spregovoril o določenih temah, je dejal. Če bo menil, da bi moral spregovoriti in braniti določene "ideale" in "vrednote", pa bo o tem presodil ob posameznih primerih, poroča BBC.

Ameriška tradicija nalaga, da se nekdanji predsedniki izogibajo komentiranju dela svojih naslednikov. Bush je tako leta 2013, ko je Obama začel svoj drugi mandat, za ameriško televizijo CNN dejal, da ne misli, da bi njegov komentar Obamovega dela čemu pripomogel. "To je težko delo. Veliko mora storiti. Težko je in ni potrebno, da nekdanji predsednik to še dodatno oteži," je dejal Bush.

Skrbi glede imenovanj
Obama je jasno dejal, da dokler bo predsednik, ne bo komentiral Trumpovih odločitev, njegova izjava, da bo to morda počel, ko ne bo več na položaju, pa prihaja v času, ko številne civilnodružbene organizacije izražajo zaskrbljenost glede nekaterih Trumpovih političnih imenovanj.

Tako je bodoči predsednik na položaj glavnega stratega Bele hiše imenoval Steva Bannona, ki je vodil skrajnodesničarski portal Breitbart news, na katerega so pogosto leteli očitki o rasizmu in antisemitizmu. Svetovalec za državno varnost Michael Flynn je islam primerjam z rakom, ki da se širi po ZDA, Jeff Sessions, ki je predlagan za pravosodnega ministra, pa leta 1986 ni postal zvezni sodnik zaradi obtožb o rasističnih izjavah.

Odprto politično prizorišče
Obama je po poročanju Slovenske tiskovne agencije še zavrnil namige, da bo zadnji demokratski predsednik za dalj časa. Ameriško politično prizorišče naj bi bilo zdaj namreč povsem odprto in demokrati morajo razmisliti, kako svoje sporočilo, s katerim se po njegovem mnenju večina strinja, učinkovito spraviti do ljudi.

Obama ob tem izpostavlja, da se Američani večinoma strinjajo s stališči demokratov do višanja minimalne plače, omejitev pravice do orožja in dostopnega zdravstva, zaradi česar stranka ni potrebna popolne prenove.