Novoimenovani in za nekatere sporni predlagani kandidat na mesto pravosodnega ministra Jeffa Sessions (69) je stal ob Trumpu skozi celotno predsedniško kampanjo. Foto: Reuters
Novoimenovani in za nekatere sporni predlagani kandidat na mesto pravosodnega ministra Jeffa Sessions (69) je stal ob Trumpu skozi celotno predsedniško kampanjo. Foto: Reuters
Michael Flynn
Upokojenega generala Michaela Flynna (57) je Trump predlagal na mesto svetovalca za nacionalno varnost. Foto: Reuters
Mike Pompeo
Mike Pompeo je imenovan na mesto direktorja tajne obveščevalne službe Cia. Foto: EPA
Mike Pence
Novoizvoljeni podpredsednik Mike Pence. Foto: Reuters
Donald Trump
Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes prek Twitterja sporočil, da je imel dober pogovor z novoizvoljenim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom. Po telefonu sta govorila o prihodnosti Nata, zavzela pa sta se tudi za zvišanje obrambnih izdatkov. Foto: Reuters

"Celotna predsedniška kampanja Donalda Trumpa je bila nekonvencionalna in prav takšen bo tudi njegov prihod na naslov 1600 Pennsylvania Avenue (op. p.: naslov Bele hiše)," je na svoji spletni strani zapisal CNN.

Trump je namreč imenoval prve člane nove administracije; Mika Pompea (52), republikanskega kongresnika iz Kansasa, ki je bil med kampanjo eden najglasnejših kritikov Obamove administracije glede podpisa iranskega jedrskega sporazuma, za novega direktorja tajne obveščevalne službe Cie, upokojenega generala Michaela Flynna (57) pa za svetovalca za nacionalno varnost.

Trump je pohvalil Flynna kot "enega izmed najboljših ameriških strokovnjakov na področjih vojaštva in obveščanja, ki bo nepogrešljiv zanj in njegovo administracijo". Kot je znano, je tudi general Flynn goreč kritik Obamove administracije oziroma jedrskega sporazuma z Iranom. Zavzema se za tesnejše vezi z Rusijo in boj proti samooklicani Islamski državi. Med predsedniško kampanjo se je ujel tudi v škandal politično nekorektnih tvitov, ko je med drugim čivknil, da je "strah pred muslimani upravičen", poroča CNBC.

Rasistične pripombe so ga stale mesta zveznega sodnika
Največ prahu pa dviguje imenovanje senatorja iz Alabame in nekdanjega državnega tožilca Jeffa Sessionsa (69) na mesto novega pravosodnega ministra, ki ga je Trump označil za "svetovni pravni um"; morda je zgovoren podatek, da je Trumpu ob njegovem izboru na Twitterju čestital tudi David Duke - nekdanji vodja skrajno rasistične skupine kukluksklan (KKK), ki povzdiguje belo raso in izvaja nasilje nad temnopoltimi. Sessions, ki je med celotno kampanjo stal ob Trumpu, je goreč zagovornik izgona nezakonitih migrantov in postavitve zidu na meji z Mehiko, poroča BBC.

Leta 1986 je bilo namreč zavrnjeno imenovanje Sessionsa na mesto zveznega sodnika zaradi pritožb njegovih sodelavcev, da naj bi imel večkrat rasistične pripombe glede določenih skupin za državljanske pravice.

Thomas Figures, ki je v tistem času delal v pisarni Sessionsa, je na zaslišanju pred sodniškim senatom dejal, da je Sessions organizacije, kot sta Nacionalna zveza za napredek temnopoltih (NAACP) in Ameriška zveza za civilne svoboščine (ACLU), označil za "neameriške". Figures, ki je sicer temnopolti Američan, je tudi dejal, da ga je Sessions večkrat poniževalno poimenoval z 'boy' (fant), pred njim trosil šale kukluksklana in ga opozoril, naj pazi, "kaj bo rekel belim ljudem", poroča CNBC. V izjavi je Figures dejal, da svojega vodje ni upal prijaviti, saj se je bal povračilnih ukrepov.

Sessions je takrat vse obtožbe zanikal, kljub temu pa je sodni senat z 10 glasovi proti osmimi glasoval proti njegovemu glasovanju.

Sessions in Pompeo čakata na potrditev senata
Vsi trije kandidati nove Trumpove administracije so že sprejeli imenovanja, pri čemer zdaj na potrditev imenovanja v senatu čakata še Sessions in Pompeo, Flynn pa je ne potrebuje. "Navdušeno sem sprejel Trumpovo vizijo za eno Ameriko in njegovo predanost enakopravnosti vseh pred zakonom. Veselim se izpolnjevanja svojih dolžnosti z neomajno predanostjo pravici in nepristranskosti," je povedal Sessions ob potrditvi položaja.

Kdo bi še lahko bil del nove administracije?
Mediji so poročali še o drugih morebitnih članih nove administracije. Nekdanji predsedniški kandidat republikancev Mitt Romney naj bi bil v igri za položaj ameriškega državnega sekretarja, ki pa se ponuja tudi drugim, med njimi nekdanjemu županu New Yorka Rudyju Giulianiju, senatorju Bobu Corkerju in guvernerki Južne Karoline Nikki Haley. Kandidata za finančnega ministra ZDA sta kongresnik Jeb Hensarling in investitor Steve Mnuchin.

Abe: Donald Trump je zaupanja vreden voditelj
Nepremičninski mogotec in milijarder Donald Trump, ki se je med drugim odpovedal predsedniški plači (dobrih 400.000 dolarjev na leto), se počasi navaja na svoj novi položaj - vodenje ene močnejših držav sveta. Tako se je v četrtek v New Yorku sešel z japonskim premierjem Šinzom Abejem, ki ga je označil za "zaupanja vrednega voditelja", poroča Reuters.

Trump za zvišanje obrambnih izdatkov
Sicer pa je imel Trump svoj prvi telefonski pogovor tudi z generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom, s katerim sta govorila o prihodnosti zveze in se zavzela za zvišanje obrambnih izdatkov.

Trump je sicer med predvolilno kampanjo pod vprašaj postavil trdnost zavezništva in med drugim dejal, da bi morale zaveznice - "za katere ljudje v ZDA še slišali niso" - za vojaško pomoč ZDA najprej poravnati svoje finančne obveznosti, je poročal STA. Po izvolitvi sicer še ni povedal, kakšna bo njegova politika glede Nata, a so njegove napovedi, ki bi zamajale temelje organizacije kolektivne obrambe, vzbudile veliko nelagodja med evropskimi zaveznicami.