Obama je na zadnji službeni poti v tujini. Foto: Reuters
Obama je na zadnji službeni poti v tujini. Foto: Reuters
Atene
Med obiskom visokega gosta veljajo v atenah strogi varnostni ukrepi. Foto: Reuters
Obama na obisku v Grčiji
Obama v Grčiji začel zadnjo turnejo

Obama je dvodnevni obisk v Atenah začel s pogovorom s predsednikom Prokopisom Pavlopulosom in mu obljubil nadaljnjo podporo ZDA pri prizadevanjih za izhod iz finančne krize. Ocenil je, da je Grčija naredila velik napredek, saj uresničevanje nujnih reform za grško ljudstvo ni bilo preprosto.

Grškemu kolegu je obljubil, da bo evropske zaveznike skušal prepričati, da samo varčevalni ukrepi vendarle ne morejo prinesti uspeha, temveč bodo potrebne še druge strategije; med njimi odpis dolga, čemur odločno nasprotuje Nemčija.

Ameriški predsednik je poudaril, da so čezatlantski odnosi temelj varnosti in uspeha na obeh straneh Atlantika in da Nato, kljub spremembi oblasti v ZDA, predstavlja kontinuiteto.

Pavlopulos je ob tem pohvalil demokratičen način Obamovega vladanja in izrazil upanje, da bo tudi novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump Grčiji pomagal pri izhodu iz finančne krize. Na svoji zadnji turneji, v okviru katere bo obiskal še Nemčijo in Peru, bo sicer Barack Obama skušal pomiriti zaskrbljenost Evrope zaradi izvolitve Trumpa.

Streznitev v Beli hiši
Pred odhodom v Evropo je imel Obama novinarsko konferenco, ki pa je bila skoraj v celoti posvečena domačemu dogajanju po predsedniški zmagi Donalda Trumpa. Obama se je, kolikor se je dalo, izogibal komentiranju potez novoizvoljenega predsednika Trumpa, saj je takšna politična tradicija, še posebej pred 20. januarjem prihodnje leto, ko bo Trump dejansko nastopil predsedniško funkcijo.

Ameriški predsednik je opozoril, da Trumpa v Ovalni pisarni čaka hitra streznitev in da se bo kljub svojemu značaju hočeš nočeš moral prilagoditi novim razmeram. Nekatere značajske poteze, je z izbranimi besedami poudaril Obama, Trumpu zagotovo ne bodo pomagale pri sprejemanju predsedniških odločitev.

Protislovne ali netočne izjave med volilno kampanjo imajo veliko manjše posledice kot predsednikove, ki jih posluša ves svet in finančni trgi. Obama je poudaril, kako pomembno je sporočilo enotnosti novega predsednika po tako goreči volilni kampanji kot tokrat. Trumpove izjave po izvolitvi, da hoče postati predsednik vseh Američanov, so po Obamovih besedah opogumljajoče. Obama ni hotel komentirati imenovanja skrajno desnega publicista Stephena Bannona za glavnega stratega Bele hiše, kar je nemudoma sprožilo ogorčene reakcije demokratov, češ da Trump tudi po izvolitvi nadaljuje politiko sovraštva in delitev Američanov.

A polemika o Bannonu se ni še niti dobro začela, ko je odjeknila nova vest. Trump naj bi zahteval dostop do zaupnih vladnih informacij za svoje tri otroke in zeta. Ker jim je zaradi konflikta interesov po izvolitvi predal vodenje svojega poslovnega imperija, se številni sprašujejo, ali je tak dostop do strogo zaupnih vladnih podatkov v skladu z zakonom.

Trumpovi ljudje so informacijo, potem ko je sprožila burne reakcije tudi republikancev zanikali. Pomisleki so še posebej na mestu zaradi Trumpovih kritik na račun Hillary Clinton in njenega domnevnega ogrožanja nacionalne varnosti zaradi službene elektronske pošte na njenem zasebnem strežniku.

Obama na obisku v Grčiji
Obama v Grčiji začel zadnjo turnejo