Medtem ko brezposelnost v državi še vedno narašča, si številni ameriški bančniki izplačujejo velikanske plače in dodatke, kar je pošteno ujezilo Američane. Foto: EPA
Medtem ko brezposelnost v državi še vedno narašča, si številni ameriški bančniki izplačujejo velikanske plače in dodatke, kar je pošteno ujezilo Američane. Foto: EPA
Barack Obama
Predsednik Obama je dal jasno vedeti, da ni zadovoljen z velikimi izplačili za vodilne uslužbence. Foto: EPA

V odgovoru na bes, ki ga je povzročila novica o izplačevanju visokih nagrad v podjetjih, ki so prejela na milijarde dolarjev davkoplačevalskega denarja, je administracija predsednika ZDA Baracka Obame ukazala, da mora sedem podjetij, ki je prejelo največji finančni vložek, znižati osnovno plačo svojih 25 najbolje plačanih uslužbencev do 90 odstotkov. Teh sedem podjetij je: Bank of America, American International Group (AIG), Citigroup, General Motors, GMAC, Chrysler in Chrysler Financial. Skupna izplačila 125 najboljših zaslužkarjev vsakega podjetja bodo morali prepoloviti.

Administracija ogorčena nad žaljivimi izplačili
Predsednik Obama je v začetku leta izrazil "ogorčenje" nad namerami zavarovalnice AIG, ki je prejela državno pomoč, da izplača vodilnim v podjetju 165 milijonov dolarjev nagrad. Svetovalec predsednika David Axlerod pa je pretekli teden izplačila označil za "žaljiva". Podjetja "bi morala premisliti, kaj počnejo in bi morala razumeti, da je bilo pred letom veliko teh institucij na robu zloma, pred katerim so jih rešili vlada in davkoplačevalci".

Nad previsoka izplačila Feinberg
Administracija naj bi novico o znižanju izplačil za vodilne sporočila v naslednjih dneh. Za pogajanja o znižanjih bo zadolžen Kenneth Feinberg, uslužbenec finančnega ministrstva. Po trditvah tistih blizu Feinbergu bodo po načrtu 25 največjim zaslužkarjem v vsakem od sedmih omenjenih podjetij v povprečju vsa izplačila znižali za polovico. Še vedno sicer ni jasno, koliko bodo vodilni lahko zaslužili in kako bo Feinberg določil višino njihove plače.

Dovoljenje za visoke dodatke
Načrt naj bi vključeval tudi spremembo oblike izplačila, ki naj bi uskladil osebne interese vodilnih z dolgoročnejšim finančnim zdravjem njihovih podjetij. Poleg znižanja prejemkov bodo morali vodilni dobiti dovoljenje za dodatek k izplačilu, višjem od 25.000 dolarjev na leto, v katerega so vključeni članstvo v podeželskih klubih in službeni avtomobili.

Brezzobi načrt?
Načrt ne bo zajel tistih podjetij, ki so plačevalsko pomoč že vrnila, kot sta Goldman Sachs in JP Morgan Case, in podjetij, ki pomoči niso prejela. Številni zato dvomijo, da bo najnovejša poteza administracije imela večji vpliv pri zajezitvi velikanskih izplačil vodilnim v podjetjih, neenakosti pri dohodkih in sovražne nastrojenosti med povprečnimi Američani do Wall Streeta in korporacijske Amerike.