Iraški policist stoji pred pravosodnim ministrstvom, kjer je odjeknila eksplozija avtomobila bomba. Foto: EPA
Iraški policist stoji pred pravosodnim ministrstvom, kjer je odjeknila eksplozija avtomobila bomba. Foto: EPA
Silovita eksplozija v Iraku

Združene narode je pozval naj "Iraku stojijo ob strani".

"Bombni napadi nimajo drugega namena kot umoriti nedolžne moške, ženske in otroke, hkrati pa iraškemu ljudstvu preprečujejo, da bi živeli takšno prihodnost, kot si jo zaslužijo," je dejal Obama v sporočilu za javnost. Iz Bele hiše so še sporočili, da se je Obama po telefonu že posvetoval z iraškim premierjem Nuri al Malikijem in predsednikom Jalalom Talabanijem.

Eksploziji sta odjeknili skoraj hkrati, prva pred pravosodnim ministrstvom, druga pa le nekaj sekund pozneje v poslopju, v katerem ima sedež guverner Bagdada. Napad se je zgodil zjutraj, ko je bilo na ulicah veliko ljudi, ki so se odpravljali na delo.

Nad območjem v bližini reke Tigris, tako imenovani zeleni coni, v kateri so predvsem administrativne stavbe, se dviga gost dim, obe poslopji pa je zajel ogenj.

"Bojimo se, da se bo število žrtev še povečalo, saj je veliko ljudi ostalo ujetih v ruševinah," je dejal eden izmed policistov.

Avgusta umrlo skoraj sto ljudi
Zadnji tako hud napad se je v Bagdadu zgodil avgusta. Takrat sta z razstrelivom naložena tovornjaka zapeljala pred ministrstvi za finance in zunanje zadeve in zahtevala skoraj sto življenj. Iraške oblasti so za tragedijo obtožile tuje borce.

Omenjeni napadi bi lahko omajali zaupanje v premierja Nurija al Malikija, ki ga prihodnje leto čakajo parlamentarne volitve, hkrati pa bi lahko iz države pregnali naftne družbe in druge tuje vlagatelje.

Silovita eksplozija v Iraku