Obisk Baracka Obame je obnorel Kenijce, ki so ob koncu njegovega drugega mandata le dočakali obisk predsednika ZDA, ki je po očetu Kenijec. Foto: Reuters
Obisk Baracka Obame je obnorel Kenijce, ki so ob koncu njegovega drugega mandata le dočakali obisk predsednika ZDA, ki je po očetu Kenijec. Foto: Reuters
Obama končal obisk Kenije

V govoru na pokritem športnem stadionu je Barack Obama poudaril, da je domovina njegovega očeta "prišla tako daleč v času zgolj njegovega življenja". A hkrati korupcija, terorizem ter etnične in plemenske razprtije ogrožajo njeno prihodnost.

"Prihodnost lahko gradite tukaj, prav zdaj"
Mladi Kenijci niso obsojeni na služenje kolonialnim oblastnikom ali pa odhod iz države, kot je bilo v primeru njegovega deda in očeta, je dejal Obama. "Zaradi napredka Kenije, zaradi vašega potenciala lahko gradite svojo prihodnost prav tukaj, prav zdaj," je poudaril in si prislužil velik aplavz ogromne množice.

Hkrati je ameriški predsednik opozoril, da kljub politični stabilnosti države plemenske in etnične razprtije lahko predstavljajo nevarnost. "Politika, ki temelji le na plemenih in etničnosti, državo obsoja na razpad," je dejal. Vseeno pa je Obama državo pohvalil za njeno rešitev krize etničnega nasilja, ki je izbruhnilo po spornih volitvah leta 2007.

Poudaril izobrazbo deklic
Za "raka" je Obama ob tem označil korupcijo, ki državo stane 250.000 delovnih mest. Obsodil pa je še pohabljanje ženskih spolovil in prisilne poroke, ki po njegovem mnenju ne sodijo v 21. stoletje. Najboljši način za porabo mednarodne finančne pomoči je po njegovih besedah vlaganje v izobrazbo deklic. Kenijo je Obama pozval tudi k "sprejemanju različnosti", s čimer je jasno namignil na pravice homoseksualcev.

Obama je z govorom na stadionu sklenil svoj prvi obisk v Keniji, domovini svojega očeta, ki pomeni hkrati prvi obisk kakega predsednika ZDA v državi. V državi se je mudil od petka, njegov obisk pa so pospremili zelo strogi varnostni ukrepi. Iz Kenije se je Obama odpravil v Etiopijo, ki jo bo prav tako obiskal kot prvi ameriški predsednik.

Obama končal obisk Kenije