Barack Obama se z voditelji držav Aseana pogovarja o gospodarskem sodelovanju in varnostnih vprašanjih. Foto: Reuters
Barack Obama se z voditelji držav Aseana pogovarja o gospodarskem sodelovanju in varnostnih vprašanjih. Foto: Reuters
Odkar je na oblasti Obama, se je povečala trgovina z državami Aseana. Foto: EPA
Obama gosti voditelje članic Aseana

Prvi dan vrha je Obama z voditelji Indonezije, Malezije, Filipinov, Singapurja, Tajske, Bruneja, Vietnama, Laosa, Mjanmara in Kambodže razpravljali o gospodarskem sodelovanju, zdaj pa so na vrsti še varnostna vprašanja. Cilj ZDA je krepitev trgovinskih vezi in vpliva v regiji. Obenem želijo z voditelji teh držav doseči skupno stališče glede Južnokitajskega morja ter okrepiti svojo vlogo kot protiutež Pekingu.

"Srečanje odraža mojo osebno zavezanost in zavezanost ZDA k močnemu in trajnemu partnerstvu s temi desetimi državami. Na tem vrhu lahko pospešimo svojo skupno vizijo regionalnega reda, kjer veljajo mednarodna pravila in norme, vključno s svobodo plovbe, in kjer se spori rešujejo na miren način, v okviru pravnih sredstev," je povedal Obama.

Trgovina med ZDA in Aseanom se je povečala
Asean so ustanovili v 60. letih prejšnjega stoletja kot azijski protikomunistični blok, zaradi tega Kitajska še vedno ni članica združenja, čeprav pa Vietnam in Laos sta. Obama je dejal, da se je trgovina med ZDA in državami Aseana, odkar je leta 2009 prišel na oblast, povečala za 55 odstotkov in to namerava še nadaljevati.

Na sestankih, posvečenih varnosti, se bo največ govorilo o rastoči moči Kitajske, predvsem o njenem ravnanju v Južnokitajskem morju, ki si ga počasi skuša prisvojiti tudi z gradnjo umetnih otokov v morju. ZDA so proti takšnim oviram svobodne pomorske trgovine in so že poslale vojaške ladje v bližino spornih umetnih otokov.

Voditelji Aseana pisana druščina
Obama naj bi sogovornikom omenil tudi pomen dobrega vladanja, človekovih pravic in spoštovanja prava. Nekateri takšne nauke zelo potrebujejo. Voditelji Aseana so pisana druščina demokratično izvoljenih, samodržcev, diktatorjev in komunista. Premier Tajske Prajut Čan Oča je prišel na oblast leta 2014 z državnim udarom, kamboški premier Hun Sen pa je na položaju že od leta 1985.

Indonezija in Filipini veljata za demokratični državi, Vietnam in Laos sta komunistični državi, malezijski premier Nadžib Razak se ubada z velikim korupcijskim škandalom, brunejski sultan je v državi uvedel šeriatsko pravo, iz vojaške diktature Mjanmara pa je na vrh prišel le podpredsednik Njan Tun. Prvi vrh Aseana v ZDA pomeni krono sedmih let politike predsednika Obame, da usmeri ZDA bolj proti tej regiji, čeprav Bližnji vzhod in Evropa ZDA vlečeta nazaj.

Obama gosti voditelje članic Aseana