Barack Obama je pripravljen na skupni boj Američanov z Rusi in Iranci v Siriji in Iraku proti Islamski državi, a pri tem ZDA vztrajajo, da Bašar Al Asad ni sogovorec, ne soborec in niti rešitev sirske vojne. Foto: Reuters
Barack Obama je pripravljen na skupni boj Američanov z Rusi in Iranci v Siriji in Iraku proti Islamski državi, a pri tem ZDA vztrajajo, da Bašar Al Asad ni sogovorec, ne soborec in niti rešitev sirske vojne. Foto: Reuters
Vladimir Putin
Vladimir Putin je nasprotno odločno podprl sirskega predsednika Bašarja Al Asada kot edinega pravega mogočega zaveznika v boju proti IS-ju in drugim teroristom v Siriji. Foto: Reuters
Maarat Al-Nouman - posledice bombardiranja Asadovih sil
Asadov režim oziroma njegove letalske sile so po poročilih ZN-a in človekoljubnih organizacij daleč največji krivec za žrtve med civilisti v Siriji. Po podatkih in ocenah so Asadove oborožene sile odgovorne za 75-95 odstotkov civilnih žrtev. Foto: Reuters
Ban Ki Mun, generalni sekretar Združenih narodov
Ban Ki Mun je odprl 70. plenarno zasedanje Generalne skupščine Združenih narodov, kjer je ob Siriji in IS-ju v ospredju tudi vprašanje podnebnih sprememb. V sredo bo v Stekleni palači govoril tudi slovenski premier Miro Cerar. Foto: Reuters
Osrednja tema v New Yorku Asad in boj z IS
Obama in Putin za skupni boj proti IS-u v Siriji

Predsednik ZDA Barack Obama in predsednik Rusije Vladimir Putin se bosta nocoj tudi osebno sešla, prvič po dveh letih, a še predtem sta nagovorila delegate vseh 193 držav članic Združenih narodov.

Status quo pred vojno je nemogoč
Prvi je v Stekleni palači v New Yorku spregovoril ameriški predsednik Barack Obama. "ZDA so pripravljene sodelovati z vsemi državami, tudi z Rusijo in Iranom, za rešitev konflikta v Siriji," je v govoru dejal Obama in poudaril, da pa je treba priznati, da se "po toliko preliti krvi in moriji ne more vrniti na status quo pred začetkom vojne".

Obama jasno označil Asada za tirana
Sirskega predsednika Bašarja Al Asada je obtožil, da je tiran, ki "pobija nedolžne otroke". V posredni kritiki stališča Moskve pa je obsodil logiko podpiranja tiranov, kot je Asad, z izgovorom, da bi bila alternativa še slabša. Ocenil je, da bo kompromis ključnega pomena pri končanju državljanske vojne v Siriji, da pa realizem narekuje "vodeno tranzicijo" stran od Asada.

Programi ameriškega obrambnega ministrstva o urjenju uporniških sil, ki bi se borile samo proti IS-ju je neslavno propadel. Iz Sirije in okoliških držav prihajajo novice, da se je ustavil tudi Cijin program oboroževanja uporniških skupin FSA z vodljivim protitankovskim orožjem.

Skupni interes - boj proti Islamski državi
Rusija in Iran nasprotno menita, da je zdaj prioriteta v Siriji boj proti džihadistom Islamske države, ki nadzirajo slabo polovice Sirije in tretjino Iraka, in ne sprememba režima v Damasku. Za Obamo je spregovoril ruski predsednik Vladimir Putin in v Združenih narodih pozval k oblikovanju velike mednarodne protiteroristične koalicije v boju proti samooklicanemu kalifatu, ob tem pa je zavračanje sodelovanja s sirskim režimom Bašarja Al Asada označil za veliko napako.

Putin: Samo Asad in Kurdi se res bojujejo proti IS-ju
"Mislimo, da je velika napaka zavračanje sodelovanja s sirsko vlado in njenimi oboroženimi silami, ki se hrabro bojujejo proti Islamski državi, in ostalimi terorističnimi organizacijami v Siriji,"
je v govoru poudaril Putin in še obrazložil: "Priznati bi morali, da se samo Asadova vojska in kurdske milice resnično bojujejo proti IS-ju in drugim terorističnim organizacijam."

Ob tem je Putin zavrnil tudi tiste, ki trdijo, da večja vojaška navzočnost Rusije v Siriji kaže na njene globalne ambicije. Poudaril je, da Moskva ne more več dopuščati zdajšnjega stanja stvari v svetu. Rusija že vsa štiri leta sirske državljanske vojne podpira Asadov režim z vojaško opremo in politično zaščito, tudi z vetom v Varnostnem svetu ZN-a. V zadnjih tednih pa se je ruska vpletenost v najbolj krvavo vojno zadnjih let močno okrepila: v Siriji je nameščenih najmanj 28 bojnih letal, več ducat tankov in topniške baterije, skupno pa je v državi po priznanju Moskve že več kot dva tisoč ruskih vojakov.

Begunska kriza posledica sirske vojne
Vojna v Siriji, ki se vleče že štiri leta, je že davno postala tudi nadomestni regionalni spopad šiitskega Irana proti Savdski Arabiji in Katarju, ki z denarjem in orožjem podpirata predvsem različne sunitske skupine, ki so zaradi tega prisegle na salafizem oz. vahabizem. V vojni je po oceni Združenih narodov umrlo več kot 220 tisoč ljudi, na desettisoče je pogrešanih. 11 milijonov Sircev oz. polovica državljanov je notranje razseljenih, več kot štiri milijone Sircev je pobegnilo v tujino, zadnjega pol leta pa na tisoče Sircev beži v Evropo, ki se zato ukvarja z najhujšo begunsko krizo zadnjih desetletij.

Iran ponuja gradnjo demokracije v Siriji in Jemnu
Tudi predsednik Irana, ki prav tako podpira režim v Damasku, Hasan Rohani je v svojem govoru pozval k enotnosti v boju proti IS-ju na Bližnjem vzhodu. Pozval je "ves svet in še posebej države v regiji k oblikovanju skupnega akcijskega načrta za oblikovanje skupne fronte proti ekstremizmu in nasilju". Izrazil je tudi pripravljenost Irana, da po Afganistanu in Iraku pomaga pri vzpostavitvi demokracije tudi v Siriji in Jemnu.

V novi Siriji ni mesta za Asada in IS
Turški premier Ahmet Davutoglu je ob robu zasedanja povedal, da je Turčija pri iskanju rešitve za Sirijo pripravljena sodelovati z vsemi državami, tudi Rusijo, a da bo morala biti prihodnost Sirije tako brez skupine IS kot tudi brez Asada. "Potrebujemo solidarnost z vsemi državami, tudi Rusijo, da bi opravili mirno tranzicijo v Siriji, v novi Siriji pa ne sme biti nobenega prostora ne za Asada ne za IS," je dejal Davutoglu.

Jordanski kralj Abdulah II. je medtem primerjal grožnjo Islamske države z grožnjo tretje svetovne vojne. "Če ne bomo zmagali, nas čaka prihodnost množičnih pobojev, javnih obglavljanj, zasužnjevanja in sistematičnega uničevanja kulturne dediščine," je opozoril. Ocenil je, da še posebno odgovornost v boju proti IS-ju nosijo muslimani.

"Brez kompromisa vpletenih, ne bo napredka"
Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun, ki je odprl splošno razpravo, pa je ocenil, da je rešitev sirske krize v rokah petih držav - ZDA, Rusije, Savdske Arabije, Irana in Turčije. "A dokler nihče ni pripravljen na kompromise, ne moremo pričakovati napredka," je opozoril.

Sicer je Evropo pozval k večjemu angažmaju pri soočanju z rekordnim valom beguncev. "Ne bi smeli graditi ograj ali zidov, ampak bi se morali predvsem posvetiti osnovnim vzrokom v državah izvora," je poudaril in opozoril, da so agencije ZN-a za humanitarno pomoč dramatično finančno podhranjene. "Svet zapravi milijarde za orožje. Zakaj je preprosteje najti denar za uničevanje ljudi in sveta, kot pa za njihovo zaščito?" se je vprašal generalni sekretar Združenih narodov.

Osrednja tema v New Yorku Asad in boj z IS
Obama in Putin za skupni boj proti IS-u v Siriji