Obami se že smeji, saj je z vsako zvezno državo bliže zmagi za demokratsko nominacijo. Foto: EPA
Obami se že smeji, saj je z vsako zvezno državo bliže zmagi za demokratsko nominacijo. Foto: EPA
Hillary Clinton
Nekdanja prva dama ZDA je vse bolj oddaljena od Bele hiše. Foto: EPA
John McCain
John McCain, že nekaj časa republikanski kandidat, še vedno čaka na svojega tekmeca in tako počasi nabira točke. Foto: Reuters

Pred primarnimi volitvami v Oregonu in Kentuckyju, ki bodo v torek, je senator iz Illinoisa prepričan, da bo končno presegel še zadnjo oviro in si zagotovil potrebno število glasov delegatov, ki bodo zanj glasovali na demokratski konvenciji. Pričakuje se, da bo zmago v Oregonu odnesel Obama, v Kentuckyju pa za zdaj bolje kaže njegovi tekmici, senatorki iz New Yorka, Hillary Clinton.

V ekipi senatorja Obame pravijo, da mu manjka le še 17 glasov, da bi si zagotovil več kot polovico glasov delegatov in superdelegatov, ki bodo na strankarski konvenciji avgusta glasovali zanj. "Potem ko je zmagal v 32 od 49 zveznih državah, je skoraj jasno, da bo dobil absolutno večino. Verjamemo, da bo zmagovalec primarnih volitev in tisti, ki ima več glasov superdelegatov, tudi tisti, ki bo demokratski nominiranec. Narediti moramo vse, kar lahko, da pomagamo Baracku na vrh!" se je glasilo besedilo propagandne elektronske pošte, ki jo je Obamina ekipa poslala njegovim privržencem.

Clintonova se ne predaja
Vendar pa senatorka Clintonova še zdaleč ni pripravljena na predajo. "Nekateri ljudje so že mesece govorili, da je bitka odločena, a se volivci vsakič vrnejo in dokažejo, da igre še zdaleč ni konec," je Clintonova povedala svojim privržencem v Kentuckyju. Senatorka iz New Yorka je že pred časom povedala, da se ne misli predati vse do zadnjih primarnih volitev, ki bodo 3. junija v Montani in Južni Dakoti. Kljub temu se tako med privrženci Obame kot privrženci Clintonove že nekaj časa govori, da je resnično konec in da je Obama tisti, ki bo vodil demokrate v bitki za Belo hišo.

Za zmago tekmeca potrebujeta 2.025 glasov. 4.050 vseh glasov sestavlja 3.253 glasov delegatov in 797 glasov superdelegatov. Obama ima za zdaj 1.908 glasov delegatov, Clintonova pa 1.718, kar pomeni, da Obami manjka še nekaj manj kot 100 glasov do nominacije.

Ekipa pripravljena na boj proti McCainu
Obama naj bi se že obnašal kot pravi zmagovalec. Osredotočil se je na tiste zvezne države, ki mu lahko pomagajo, da bo resnično zmagal, njegova kampanja pa že temelji tudi na boju proti Johnu McCainu. Glavni vodja Obamine kampanje David Plouffe je povedal, da je treba biti pripravljen: "Nočemo se zbuditi jutro potem, ko bo Obama postal demokratski kandidat, in ne biti pripravljeni".

Obama bo tako izpustil obisk Kentuckyja, kjer naj bi zmagala Clintonova, na kratko bo obiskal Oregon, nato pa za tri dni odpotoval na Florido, ki bo ključna zvezna država v finišu demokratske bitke.

Demokratska stranka na poti k poenotenju?
Razprtije v demokratski stranki in neusmiljeni boj Obame in Clintonove stranki niso prinesli nič dobrega, saj republikanski kandidat John McCain tako le krepi svojo moč. Washington Post je tako poročal, da naj bi se že srečala ena glavnih strategov in zbiralca sredstev obeh demokratov in se dogovarjala o poenotenju kampanje. "Samo če bomo igrali na prave karte in to izpeljali na pravi način, obstaja možnost za hitro in popolno poenotenje demokratske stranke in učinkovit boj proti republikancem," je povedal Mark Aronchick iz štaba Clintonove.

B. T.