Foto:
Foto:

Kot vodjo kabineta bo Emanuela začasno zamenjal Obamov svetovalec Pete Rouse, ki je v preteklosti vodil kabinet nekdanjega demokratskega senatorja iz Južne Dakote in nekdanjega vodje demokratske manjšine v senatu Toma Daschlea.

Ob slovesu od Emanuela je Obama dejal, da brez njegovega vodstva ne bi mogli doseči vsega, kar so do zdaj dosegli. Ob odhodu iz Bele hiše je Emanuel požel velik aplavz sodelavcem in ob tem dejal, da se veseli novih izzivov, čeprav ni omenjal kandidature za župana tretjega največjega ameriškega mesta.

"Prepirljivca" zamenjal redkobesednež
Emanuelovega začasnega naslednika je Obama opisal kot zelo delavnega človeka in dejal, da še ni videl kamere ali mikrofona, ki bi mu bila všeč, s čimer je namignil, da se bo razlikoval od predhodnika, ki se ni nikoli bal javnih prepirov pred kamerami. Rouse je že takoj upravičil svoj sloves, saj na slovesnosti ni povedal ničesar.

Vodja kabineta je eden najmočnejših in najvplivnejših položajev v ameriški administraciji, zato bo odhod brezkompromisnega politika, za kar velja Emanuel, velika izguba za Obamo.