Pukanić in njegov sodelavec Niko Franić sta bila ubita oktobra leta 2008 pred sedežem Nacionala v središču Zagreba. Foto: EPA
Pukanić in njegov sodelavec Niko Franić sta bila ubita oktobra leta 2008 pred sedežem Nacionala v središču Zagreba. Foto: EPA

V preteklih dneh so nekateri hrvaški mediji objavili prepise Pukanićevih okoli 1.700 SMS-sporočil, ki razkrivajo njegov odnos s številnimi osebami iz javnega življenja, od politike, gospodarstva do medijev. Nekatera sporočila bi bila lahko za določene osebe obremenjujoča tako poslovno kot zasebno, največ razburjenja pa so v javnosti sprožila sporočila, ki sta si jih izmenjala Pukanić in njegova takratna mladoletna hči.

Odbor hrvaškega sabora za notranjo politiko in nacionalno varnost je ocenil, da so omenjena sporočila, ki niso povezana z umorom, nevaren presedan, ki posega v človekove pravice, zato je predsednik odbora Ranko Ostojić izrazil pričakovanje, da se bo na primer odzvalo tudi hrvaško tožilstvo.

Po besedah Ostojića vsebina sporočil umorjenega urednika in lastnika tednika Nacional, ki jih je pisal šest mesecev pred tragično smrtjo, ne bi smela biti del dokumentov sodišča, saj niso povezana s samim kaznivim dejanjem, pri katerih se izvaja ukrepe za tajno zbiranje podatkov. Z zlorabo te prakse se dodatno kaznuje žrtve, meni Ostojić.

Politika vplivala na novinarje
Pukanić si je prek prenosnega telefona dopisoval s politiki, podjetniki, športniki, kriminalci in drugimi, to pa je del njegove zasebnosti, čeprav obstaja upravičen interes javnosti za del vsebin, meni predsednik Hrvaškega novinarskega društva (HND) Zdenko Duka. Po njegovem mnenju so nekatera sporočila dokaz, da je politika vplivala na novinarje, kot tudi nekateri poslovneži.