Obtoženci med branjem izredno dolge obtožnice. Foto: Reuters
Obtoženci med branjem izredno dolge obtožnice. Foto: Reuters
Začetek "sojenja stoletja" na Hrvaškem

Ob poostrenih varnostnih ukrepih in velikanskem zanimanju medijev se je v Zagrebu začel "proces stoletja" zaradi umora urednika in solastnika Nacionala Pukanića in njegovega sodelavca Nika Franjića, ki sta pred stavbo Nacionala umrla 23. oktobra 2008.

Dvema obtožencema sodijo v njuni odsotnosti
Obtožnica Roberta Matanića, njegovega bratranca Luko Matanića, Amirja Mafalanija in Slobodana Djurovića bremeni združevanja v mednarodno zločinsko organizacijo in tega, da so z umorom novinarja Pukanića želeli preprečiti obveščanje javnosti o delovanju tako imenovane tobačne mafije na območju Jugovzhodne Evrope. Željku Milovanoviću, ki naj bi podtaknil razstrelivo pod Pukanićev avtomobil in je v priporu v Beogradu, in domnevnemu ostrostrelcu Bojanu Guduriću, ki se je v začetku tedna predal oblastem v Banjaluki in čaka na izročitev Hrvaški, sodijo v odsotnosti.

V umor vpleten tudi Djukanović?
Umor Pukanića je domnevno naročil vodja beograjske mafije Sreten Jocić, bolj znan kot Joca Amsterdam, ki naj bi za organizacijo napada Djuroviću plačal 1,5 milijona evrov. Varovana priča tožilstva naj bi za umor med drugim obtožila tobačno mafijo, tudi črnogorskega premierja Mila Djukanovića, pišejo hrvaški mediji.

"Spregovoril, da bi dobil status priče"
Robert Matanić je pred sodiščem skoraj v solzah dejal, da tudi policija in Uskok (hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu) dobro vesta, da je nedolžen. "Odločil sem se, da spregovorim, ker nimam česa skrivati. Vsi so mi govorili, da se mi ni treba ničesar bati. Počutim se izigranega, kriv sem tega, da sem dovolil, da me izigrajo. Policija mi je rekla, naj povem, kar vem, saj bom dobil status zaščitene priče," je v svojo obrambo povedal prvoobtoženi.

"Glavna priča je lažnivec"
"Moj tedanji odvetnik Zvonimir Zebec mi je govoril o sodelovanju. Po njegovem naročilu sem napisal izmišljeno zgodbo o tem, kdo je naročil umor. V zgodbi, ki sem jo napisal Uskoku in je lažna, sem poleg Milovanovića in Gudurića, ki naj bi umor izvedla, kot mogoče naročnike umora navedel Zagorca, Subotića, Djurovića in Joco. Uskok mi je zagotovil, da bom dobil status zaščitene priče, če bom svojo zgodbo ponovil na sodišču," je dejal Matanić, nato pa glavno pričo tožilstva označil za lopova, patološkega lažnivca in odvisnika od heroina, ki "bi prodal še lastno mater".

Sojenje se bo nadaljevalo v četrtek ob 12. uri.

Začetek "sojenja stoletja" na Hrvaškem