Za Pukanića in njegovega sopotnika Franjića je bila usodna eksplozija. Pukanić se je zameril balkanski mafiji. Foto: EPA
Za Pukanića in njegovega sopotnika Franjića je bila usodna eksplozija. Pukanić se je zameril balkanski mafiji. Foto: EPA

Izsledke enoletne preiskave bo sodišče do konca tedna posredovalo uradu za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok), to pa se bo odločilo, ali bo vložilo obtožnico proti Robertu in Luki Mataniću, Amirju Mafalaniji, Slobodanu Djuroviću, Željku Milovanoviću ter Bojanu Guduriću, ki je pobegnil, za njegovo aretacijo pa je razpisana nagrada 100.000 kun (okoli 13.000 evrov).

Proti še dvema osumljencema, Milenku Kuzmanoviću in Sretenu Jociću, bolj znanemu kot Joca Amsterdam, v Srbiji potekata ločena postopka.

Mediji ugibajo o skrivnostni priči
Zagrebško preiskavo so razglasili za tajno, zato ni znano, kdo je pričal in katere preiskave so izpeljali. Hrvaški mediji ugibajo, da ima Uskok pričo, ki je sodelovala v pripravi umora in se je dogovorila s tožilstvom, da bo pričala proti drugim osumljencem.

Tiskovni predstavnik sodišča Krešimir Devčić je dejal, da se bo konec oktobra iztekel rok za pridržanje osumljenih za pripravo in izvedbo bombnega napada na Pukanića in Franjića. Do takrat bo tudi Uskok moral odločiti o obtožnici proti osumljencem.

Umor naj bi naročil Jocić
Jocić naj bi prek svojega botra Djurovića naročil umor Pukanića. Bratranca Matanić in Mafalani so nekaj mesecev pred umorom zasledovali Pukanića ter kupili orožje in eksploziv za bombni napad. Tega naj bi 23. oktobra lani pred sedežem Nacionala v središču Zagreba izpeljala Milovanović in Gudurić.

Milovanovića so s pomočjo varnostnih kamer identificirali kot tistega, ki je pripeljala skuter z eksplozivno napravo na parkirišče pred stavbo Nacionala, Gudurić pa naj bi sprožil eksploziv, ko se je Pukanić približal svojemu avtomobilu, ob katerem je Milovanović parkiral motor.

Franjić "kolateralna škoda"
Hrvaški mediji so poročali, da je Jocić zagrebški skupini za umor Pukanića plačal okoli 1,5 milijona evrov. Franjić je v eksploziji bombe umrl zato, ker je bil v Pukanićevi družbi.