Pred parlamentom v Varšavi se je zbrala množica protestnikov, ki nasprotujejo vladnemu omejevanju medijskega poročanja iz parlamenta. Foto: Reuters
Pred parlamentom v Varšavi se je zbrala množica protestnikov, ki nasprotujejo vladnemu omejevanju medijskega poročanja iz parlamenta. Foto: Reuters
Poljska opozicija prav tako nasprotuje vladnemu ukrepu, ki začne veljati s prihodnjim letom. Foto: Reuters
Policija je zavarovala vhod pred parlamentom. Foto: Reuters
Poljska vlada prepovedala poročanje iz parlamenta

Premierka Beata Szydło, vodja vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) Jarosław Kacyzynski in več poslancev koalicije so več ur ostali ujeti v parlamentu. Szydłova in Kacyzynski sta stavbo parlamenta zapustila šele danes okoli 3. ure, ko so s kolono avtomobilov ob pomoči policije izsilili prehod skozi množico pred parlamentom, več poslancev pa je v parlamentu kar prenočilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Sramota", "Stop uničevanju Poljske" ter "Svoboda, enakost, demokracija" so že drugi dan protesta vzklikali protestniki v Varšavi, ki so med pohodom proti parlamentu vihteli poljske in evropske zastave.

Omejitev medijev
Naslednje leto bo parlamentarne seje lahko snemalo le pet izbranih poljskih televizij, akreditirana pa bosta lahko le dva novinarja iz istega medija. Poleg tega v parlamentu ne bodo smeli več fotografirati in snemati.

Pravila tako preprečujejo novinarjem, da bi poslance posneli pri kršenju pravil, kot je na primer glasovanje namesto odsotnega kolega. Odslej bodo dostopne zgolj fotografije in videoposnetki uradnega videoservisa. V skladu z novim sistemom bodo novinarji večino dela opravili v zgradbi, ločeni od parlamenta, s čimer bo omejen tudi dostop do poslancev. V petek so zato novinarji bojkotirali delo parlamenta.

Vlada sicer trdi, da ukrep ni omejujoč, podporniki načrta pa pravijo, da bo ta preprečil, da bi poslance znotraj parlamenta ovirali oziroma jih zasliševali novinarji.


Sporno glasovanje o proračunu
Protestniki so izrazili tudi nasprotovanje sprejemu proračuna v nenavadnih okoliščinah, ki jih je opozicija označila za nezakonite. Predsednik parlamenta je namreč glasovanje o proračunu za naslednje leto prestavil v manjšo dvorano, ker je govorniški oder v veliki dvorani več ur zasedalo okoli 30 opozicijskih poslancev, ki so protestirali proti novim pravilom za novinarje.

Pozneje so glasovanje izvedli zunaj velike parlamentarne dvorane, v manjši dvorani, kamor mediji niso imeli dostopa. Opozicija je zato vlado obtožila, da je proračun sprejela nezakonito. Prvič po letu 1989 se je namreč zgodilo, da je takšno glasovanje potekalo zunaj velike dvorane. Kvorum za glasovanje je bil po besedah Kaczynskega in drugih članov PiS-a izpolnjen, opozicija pa zahteva, da se glasovanje ponovi v veliki dvorani prihodnji teden.

Opozicija ostaja v parlamentarni dvorani
Voditelji glavnih opozicijskih strank so danes sporočili, da bodo zahtevali preiskavo o glasovanju o proračunu. Medtem okoli deset opozicijskih poslancev ostaja v glavni parlamentarni dvorani. Napovedujejo, da bodo tam ostali do torka, da bi ponovili glasovanje o proračunu in omenjenem zakonu. Od predsednika parlamenta so namreč zahtevali, da v torek skliče novo zasedanje spodnjega doma parlamenta, na katerem bi opravili razpravo o proračunu, česar v petek niso storili, in nato znova glasovali. Do torka so predstavniki opozicije napovedali več manifestacij po državi.

Petkov protest se je začel znotraj parlamenta, ko je opozicijski poslanec dvignil transparent z napisom "svobodni mediji", predsednik parlamenta Marek Kuchcinski, član vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS), pa mu je nato dejal, da se ne bo mogel več udeleževati parlamentarnih postopkov. Takrat so kolegu v bran stopili drugi opozicijski poslanci in prav tako zahtevali medijsko svobodo in konec cenzure. Šlo naj bi za prvi takšen protest v poljskem parlamentu v desetih letih. Tudi zagovorniki človekovih pravic so obsodili načrt vlade. Nekdanji disident Seweryn Blumsztajn ga je označil za "vrnitev v prakso iz komunističnih časov".

Poljska vlada prepovedala poročanje iz parlamenta