Na vrhu okoli 3.000 metrov visokega ognjenika je opaziti tudi ogenj. Foto: Reuters
Na vrhu okoli 3.000 metrov visokega ognjenika je opaziti tudi ogenj. Foto: Reuters
V strahu pred izbruhom množična evakuacija na Baliju

Ob tem so oblasti območje v krogu deset kilometrov okoli ognjenika zaprle za javnost. Letališče v mestu Denpasar je zaprto, zaradi česar je tam obtičalo več tisoč turistov. Oblasti se namreč bojijo, da bi vulkanski prah poškodoval letalske motorje. Letališče na sosednjem otoku Lombok, ki so ga za kratek čas zaprli, medtem spet obratuje, poroča BBC.

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve slovenskim državljanom svetuje izredno previdnost pri potovanjih na otok ali v njegovo bližino ter poziva k spremljanju informacij o dogajanju in upoštevanju navodil tamkajšnjih oblasti. Prvotno so sicer potovanja na Bali odsvetovali.

Dim in pepel se dvigata več kot tri kilometre visoko
Črn dim in pepel se iz ognjenika dvigata do 3.400 metrov nad kraterjem. Na vrhu okoli 3.000 metrov visokega ognjenika je opaziti tudi ogenj.

Ognjenik, ki je miroval več kot 50 let, je v soboto izbruhnil že drugič v tednu dni. Prvič po uničujočem izbruhu leta 1963, v katerem je umrlo 1.200 ljudi, se je prebudil v torek.

Evakuacija že septembra
Indonezijske oblasti so zaradi povečanja aktivnosti ognjenika izdale opozorilo najvišje stopnje že 22. septembra, ko je v strahu pred izbruhom domove zapustilo več kot 130.000 ljudi. Oblasti so nato stopnjo nevarnosti znižale, vendar se na svoje domove še vedno ni vrnilo okoli 25.000 prebivalcev, ki živijo v začasnih bivališčih.

V strahu pred izbruhom množična evakuacija na Baliju