Pri Forbesu so v ozir vzeli kvaliteto življenja, varnost, zdravstveno varnost ... Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Pri Forbesu so v ozir vzeli kvaliteto življenja, varnost, zdravstveno varnost ... Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Presenetljivo visoko se je uvrstila Tajska - raj ne le za upokojence.
Preživite stara leta kar se da udobno. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Strokovnjaki so upoštevali številne kriterije, vključno z varnostjo, stroški življenja in zdravstveno zaščito.



Zelen otok še bolj zelen po upokojitvi
Nobena država ni popolna. Nekatere kotirajo visoko na enem področju, a nižje na drugem. Kanada ima tako na primer surovo, hladno podnebje, ki upokojencem načeloma ne prija. V Italiji, kjer je toplo in kjer je kakovost življenja visoka, so davki visoki, birokracija pa okorna. Zato ljubiteljem sonca, ki želijo čim manj svojih težko zasluženih prihrankov oddati državi, Forbes svetuje Panamo ali Malezijo.

Če pripadate srednjemu razredu in imate radi kulturne dogodke, potem vas prijetna presenečenja čakajo kar v dobri stari Evropi. Na Irskem, denimo, največji davek na dohodek znaša 43 odstotkov, a po 65. letu ga upokojencem ni treba plačevati, če njihov letni dohodek ne presega 59.000 dolarjev. V primeru slabšega materialnega stanja je ugodna varianta življenje na vasi ali pa selitev na Tajsko, kjer tudi skromen dohodek omogoča upokojencem visoko življenjsko kakovost.

Avstrija je kot Švica, a cenejša
Forbesovi strokovnjaki so sicer na prvo mesto postavili Avstrijo. Po raziskavi hiše Mercer ima namreč Dunaj najvišji indeks kakovosti življenja na svetu, z dobro vzpostavljenim sistemom zdravstvenega zavarovanja in bolnicami svetovnega ranga. Avstrija je idealna za ljubitelje gora in vaškega življenja. Pri Forbesu menijo, da je Avstrija "praktično taka kot Švica, le za manj denarja". Za minus ji štejejo vzdržnost prebivalcev, ki niso vajeni uživati v življenju "tako kot njihovi mediteranski sosedje".

Odlično zdravstvo v Italiji
Visoko mesto zavzema tudi Tajska. Med azijskimi državami naj bi bilo tam najboljše ravnotežje med kakovostjo zdravstvene zaščite in cenami, čeprav so dobre zasebne klinike pretežno v Bangkoku.

Italija slovi po svojih kulturnih spomenikih in zgovornih prebivalcih, manj znano pa je, da se država ponaša z enim najboljših sistemov zdravstenega zavarovanja na svetu. Nizki davki in številni "bonusi" za starejše občane delajo Italijo izjemno privlačno. Prestolnica Irske, Dublin, je le dve uri vožnje od katere koli točke v državi. Vzdušje kvari gospodarska kriza, ki je državo močno prizadela.

Avstralski raj
Avstralija je po indeksu rangiranja držav (CBI) kraj, kjer se živi najboljše. Mesta te otoške celine imajo vse odlike zahodnega sveta, pri tem pa so cenovnona ravni Azije. Edini minus "avstralskega raja"? Njegova geografska oddaljenost.

Panama ima praktično vse: sonce vse leto, nizke davke, kakovostne čiste bolnice in prelepe tropske predele. Prestonico Paname imajo za eno od najvarnejših srednjeameriških mest, čeprav je srečanje s korupcijo tam skoraj neizbežno.

Forbes poudarja, da je vsaka država tega neobičajnega rejtinga po nečem zanimiva, da pa idealnega mesta ni: "Upokojencem ne obljubljamo raja za 30 dolarjev dnevno, saj raj ne obstaja nikjer."