Volitve so potekala v vseh okrajih, razen v Mostarju, kjer se stranke niso mogle dogovoriti glede kandidatov. Foto: EPA
Volitve so potekala v vseh okrajih, razen v Mostarju, kjer se stranke niso mogle dogovoriti glede kandidatov. Foto: EPA
Veselje v Republiki Srbski ob rezultatih referenduma o datumu dneva Republike Srbske konec spetembra. Foto: Reuters
Indira Sinanović, prva Bošnjakinja v nikabu, ki se je potegovala za funkcijo. Sinanovića je svojo kampanjo gradila na tem, da želi podreti mite o nikabu in dokazati, da ženska v nikabu lahko doseže vse - tudi postane politična voditeljica. Foto: Reuters
Grujičić zagotavlja, da bo občina Srebrenica še naprej organizirala spominsko slovesnost 11. julija ob obletnici genocida več kot 8.000 Bošnjakov. Foto: EPA
Vedno večji obup v BiH-u

34-letni Grujičić, prvi skupni kandidat srbskih strank v Srebrenici, je zmago razglasil na podlagi 78 odstotkov preštetih glasov. Prejel je 3.334 glasov (68 odstotkov), njegov protikandidat in sedanji bošnjaški župan Ćamil Duraković pa 1.558 (32 odstotkov).

Grujičić je dejal, da so volivci pokazali, da si želijo sprememb, in zagotovil, da bo občina še naprej organizirala spominsko slovesnost 11. julija ob obletnici genocida več kot 8.000 Bošnjakov. "Želim obrniti nov list v Srebrenici, gledati naprej, razviti Srebrenico na vseh področjih, zagotoviti, da ljudje tam ostanejo, ne glede na vero ali narodno pripadnost," je dejal. Če bo zmagal, bo prvi srbski župan Srebrenice od leta 1999.

Dosedanji župan Duraković je sicer poudaril, da je še prezgodaj za razglasitev zmage, saj je treba počakati na več tisoč glasov po pošti in tistih, ki ne živijo več v Srebrenici. To, da so Srbi v mestu že začeli proslavljati zmago Grujičića, je označil za provokacijo. Izrazil je sum v nepravilnosti na volitvah, saj je bilo, kot je dejal, preveč avtomobilov iz Srbije in ljudi, ki so samo prišli glasovat in nato odšli. Zmage srbskega kandidata se boji, ker to po njegovem mnenju ne bo dobro za bošnjaške prebivalce, ki so preživeli genocid. Meni, da bi lahko prišlo do resnih problemov in odhoda veliko Bošnjakov iz Srebrenice.

"Največje razočaranje volitev"
Vodja glavne bošnjaške stranke v BiH Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović meni, da bi bila izguba Srebrenice največje razočaranje volitev. Izrazil je prepričanje, da bo župan ostal Duraković.

V Veliki Kladuši na severozahodu BiH-a je zmago razglasil zaradi vojnih zločinov obsojeni 77-letni Fikret Abdić. Abdić, ki je znan tudi kot nekdanji direktor v nekdanji Jugoslaviji znane družbe Agrokomerc, je bil leta 2002 na sodišču v Karlovcu obsojen na 15 let zapora zaradi vojnih zločinov kot vodja samooklicane avtonomne pokrajine Zahodna Bosna. Po prestani tretjini kazni je bil leta 2012 izpuščen.

Prvi neuradni izidi lokalnih volitev v BiH sicer kažejo, da so zmagale že zdaj vladajoče nacionalne stranke. Predsednik Republike Srbske in v tej srbski entiteti BiH vladajoče Zveze neodvisnih socialdemokratov (SNSD) Milorad Dodik je dejal, da je njegova stranka v entiteti zmagala v 26 občinah, to je v 11 občinah več kot na volitvah pred štirimi leti. Med drugim v rokah Dodikove stranke ostaja tudi Banjaluka. Vodja opozicijske Srbske demokratske stranke (SDS) Mladen Bošić je izrazil razočaranje zaradi slabega rezultata stranke.

V Sarajevu je prepričljivo zmagala Izetbegovićeva stranka SDA, glavna stranka bosanskih Hrvatov HDZ BiH pa je po lastnih navedbah v bošnjaško-hrvaški entiteti Federaciji BiH dobila 18 županov, štiri več, kot jih je imela doslej.

Pretep na volišču
Izetbegović je dejal, da je bošnjaška koalicija njegove stranke in Zveze za boljšo prihodnost (SBB) na volitvah dosegla zmago, čeprav ne veliko. Zmagala je v najmanj 33 od skupno 74 občin bošnjaško-hrvaške entitete. Izetbegović je priznal poraz v nekaj občinah, a kot pomembno izpostavil, da je SDA zmagala v Sarajevu in v glavnem kantonu.

Predsednik SDP-ja Nermin Nikšić pa je potrdil, da je stranka ohranila oblast v Tuzli, kjer jo ima že od leta 1992. V federaciji je stranka skupno zmagala v sedmih občinah.

V nedeljo je sicer prišlo do več spornih okoliščin v mestu Stolac na jugu države, kjer so morali volitve prekiniti. Med drugim je prišlo do pretepa na volišču med bošnjaškim kandidatom in hrvaškim predsednikom volilnega odbora zaradi obtožb o volilnih nepravilnostih. V kraju s 14.500 prebivalci so bili trije ranjeni. Osrednja volilna komisija BiH-a bo danes odločila, ali bodo volitve v Stolcu ponovili.

Volitev se je v BiH-u udeležilo 53,8 odstotka volivcev, v Federaciji BiH 50 odstotkov, v Republiki Srbski pa skoraj 60 odstotkov.

Volitve je mednarodna javnost tesno spremljala, ker so sledile spornemu referendumu o datumu dneva Republike Srbske, na katerem je preteklo nedeljo 9. januar kot praznik podprlo več kot 98 odstotkov udeležencev referenduma, čeprav ga je ustavno sodišče označilo za neustavnega, ker diskriminira Bošnjake in Hrvate.

Vedno večji obup v BiH-u