Foto: Reuters
Foto: Reuters

Skoraj vsi veleposlaniki v Varnostnem svetu ZN-a so glasovali za alžirsko resolucijo, ki je predvidevala takojšnjo prekinitev ognja, glasovanja se je vzdržala le Velika Britanija. ZDA so vložile svoj predlog resolucije, ki pa ni predvideval takojšnje prekinitve ognja, ampak jo je pogojeval z izpustom talcev.

Kitajski veleposlanik pri ZN-u Džang Džun je po poročanju tiskovne agencije Šinhua izrazil "globoko razočaranje in nezadovoljstvo" nad ZDA. "Ameriški veto pošilja napačno sporočilo, ki bo le še zaostril razmere v Gazi," je dejal Džang in dodal, da nasprotovanje prekinitvi ognja ni "nič drugačno kot zelena luč za nadaljevanje pokola".

Ruski veleposlanik v ZN-u Vasilij Nebenzja je ameriški veto opisal kot "še eno črno stran v zgodovini Varnostnega sveta", je poročala Al Džazira. ZDA je obtožil, da skušajo Izraelu pridobiti čas, da do konca izvede svoj "nečloveški načrt" v Gazi, in sicer iztisniti Palestince z ozemlja in popolnoma "očistiti" enklavo.

Francoski veleposlanik v ZN-u Nicolas de Riviere obžaluje, da "resolucija ni bila sprejeta kljub katastrofalnim razmeram v Gazi". Na družbenem omrežju X je sporočil, da si bo Francija, ki je glasovala za resolucijo, še naprej prizadevala za izpustitev vseh ujetnikov in "takojšnjo uveljavitev premirja".

Opozorila na stopnjevanje napetosti na Bližnjem vzhodu

Alžirski veleposlanik Amar Bendžama je dejal, da je Varnostni svet ZN-a "ponovno propadel", in opozoril, da bi lahko imela poteza neslutene posledice za celoten Bližnji vzhod. Poudarja, da bi morala mednarodna skupnost pozvati k takojšnji prekinitvi ognja. "Vsi, ki ovirajo takšne pozive, bi morali premisliti o svojin namerah, saj nas bodo napačne odločitve danes drago stale. In ta cena bosta nasilje in nestabilnost," je dejal.

"Izprašajte svojo vest – kakšne bodo posledice vaših dejanj? Kako vas bo sodila zgodovina?" je opozoril.

Urad palestinskega predsednika Mahmuda Abasa je dejal, da se ameriški veto zoperstavlja mednarodni skupnosti in daje Izraelu "dodatno zeleno luč, da nadaljuje agresijo do ljudi v Gazi in sproži napad na Rafo".

Palestinsko predsedstvo je še sporočilo, da je ameriška administracija odgovorna za "podporo in zaščito" izraelskih "barbarskih napadov" na otroke, ženske in ostarele v Gazi. "Zaradi tega so ZDA partnerice pri zločinih genocida in etničnega čiščenja ter vojnih zločinih, ki jih izvajajo izraelske sile," je sporočil urad.

Katarska veleposlanica Alja Ahmed Saif Al Tani je izrazila obžalovanje, da Varnostni svet ZN-a ni sprejel resolucije, ki jo je pripravila Alžirija, in se zavezala, da bo še naprej spodbujala prizadevanja za premirje v Gazi.

"Čas za reformo Varnostnega sveta"

Ministrstvo za zunanje zadeve Savdske Arabije je sporočilo, da obžaluje veto, in poudarilo, da je "zdaj končno čas za reformo Varnostnega sveta ZN-a, da bo verodostojno in brez dvojnih meril opravljal svoje naloge pri ohranjanju miru in varnosti".

Norveška je opozorila, da "je treba nujno končati grozote v Gazi".

Kubanski predsednik Miguel Diaz-Canel Bermudez je obsodil ZDA, da so sokrive pri zločinih Izraela nad Palestinci. "ZDA so pravkar ponovno izglasovale veto na resolucijo Varnostnega sveta ZN-a, ki je zahtevala takojšnjo prekinitev ognja v Gazi in konec prisilnega razseljevanja palestinskega prebivalstva," je Bermudez zapisal v objavi na družbenih omrežjih. "So soudeleženci genocida Izraela nad Palestino."

Direktorica organizacije Amnesty International Agnes Callamard je dejala, da je imel Washington priložnost zaščititi palestinske civiliste. "In spet ... ko bi ZDA lahko storile pravo stvar: zaščitile Palestince pred resno nevarnostjo genocida, spoštovale mednarodno pravo, preprečile poboje in trpljenje – so izbrale nasprotno pot," je dejala Callamard.

ZDA vložile veto na alžirski predlog resolucije o Gazi