Usmrtitve z injekcijo so najpogostejša oblika izvrševanja smrtne kazni. Foto: EPA
Usmrtitve z injekcijo so najpogostejša oblika izvrševanja smrtne kazni. Foto: EPA

Argumente, da gre za neustavno usmrtitev, so pristojni organi vse do vrhovnega sodišča ZDA zavrnili.

Biros je leta 1991 v baru blizu mesta Warren srečal 22-letno Tami Engstrom in jo po popivanju odpeljal domov, kjer jo je poskušal posiliti. V napadu jeze jo je ubil in potem razkosal. Dele telesa je razmetal po državi Ohio in sosednji Pensilvaniji.

V torek so 51-letnega obsojenca usmrtili v zaporu v mestu Lucasville v državi Ohio, potem ko si je za zadnji obrok privoščil pico in izrazil iskreno obžalovanje.

Pomirjeni zagovorniki smrtne kazni
Pri tem so namesto običajne mešanice treh mamil oziroma sredstev, ki jih uporabljajo pri usmrtitvah v večini od 35 ameriških zveznih držav, kjer poznajo smrtno kazen, uporabili le eno sredstvo. Gre za sredstvo, ki ga sicer pri usmrtitvah uporabljajo kot uspavalo. Tokrat so ga dali v večjem odmerku in obsojenec je umrl deset minut po vbrizganju.

Uspešna usmrtitev je pomirila skrbi zagovornikov smrtne kazni, saj so morali septembra odpovedati usmrtitev drugega obsojenca Romella Brooma, ker niso mogli najti ustrezne žile.

Biros je bil prvi obsojenec, ki so ga v Ohiu usmrtili od septembra, ko je guverner Ted Strickland zaradi polomije z Broomom začasno ustavil usmrtitve.