Od leta 1990 se je smrtni kazni odpovedalo 40 držav, med njimi BiH, Črna gora in Srbija. Foto: EPA
Od leta 1990 se je smrtni kazni odpovedalo 40 držav, med njimi BiH, Črna gora in Srbija. Foto: EPA
Bičanje v Iranu
Pred usmrtitvijo obsojence ponekod javno izpostavijo in jih mučijo. Foto: EPA
Obešanje v Kuvajtu
Usmrtitvam prisostvujejo zdravniki, ki potrdijo smrt usmrčenih. Foto: EPA
Plinska celica v enem izmed zaporov v ZDA
Plinsko celico so v preteklosti v ZDA precej uporabljali, danes pa je kot teoretični način usmrtitve mogoča le še v petih zveznih državah. Foto: EPA
Miza za usmrtitve z injekcijo
Med vbrizgom prve sestavine smrtonosnega koktajla in smrtjo poteče sedem minut. Marsikdo trdi, da zelo krutih. Foto: EPA
Protestniki proti smrtni kazni
Od leta 1973 so iz ameriških zaporov izpustili že 123 ljudi, ki so bili po nedolžnem obsojeni na smrt. Foto: EPA
Smrtne kazni po svetu

Na podlagi dostopnih podatkov je bilo daleč največ, najmanj 1.770 ljudi, sodno usmrčenih na Kitajskem, čeprav naj bi bilo dejansko število usmrčenih še precej večje. Po nekaterih podatkih naj bi bila kazen izvršena nad kar 8.000 ljudmi, prava številka tistih, ki so si po kitajskih zakonih zaslužili smrt, pa ostaja državna skrivnost. Veliko usmrčenih je bilo vpletenih v korupcijske škandale.

Med preostalih 94 odstotkov vseh usmrtitev po svetu spadajo še Iran s 94 usmrtitvami, Savdska Arabija z najmanj 86 in ZDA s 60 izvršenimi smrtnimi kaznimi. Preostalih šest odstotkov usmrtitev je porazdeljenih na preostalih 18 držav. Največ, kar 4.272 usmrtitev na podlagi obsodb je bilo na svetu izvedenih leta 1996.

Smrtna kazen tudi v razvitem svetu
Gledano z geografskega stališča so največje zagovornice smrtne kazni države z visokim številom in rastjo prebivalstva, v katerih vladajo avtokratični režimi. Kljub temu pa smrtno kazen poznajo tudi v razvitem svetu, saj jo imajo uzakonjeno v ZDA, Japonski, Južni Koreji, Tajvanu in Singapurju, ki ima glede na število prebivalstva celo največjo stopnjo usmrtitev.

V Sloveniji zadnjič 1957
Demokratizacija Latinske Amerike v 80. letih preteklega stoletja in padec komunizma v vzhodni Evropi sta spodbudila odpravo kazni v teh državah. Tudi Evropska unija in Svet Evrope od kandidatk za članstvo kot enega izmed pogojev postavljata prav odpravo takšnega kaznovanja, čemur se je leta 2004 podredila tudi Turčija. Edina država v Evropi, ki smrtno kazen izvaja, je Belorusija. V Sloveniji je bila zadnja usmrtitev izvedena leta 1957, leta 1989 pa je bila takšna možnost zakonsko odpravljena. Ustava iz leta 1991 smrtno kazen prepoveduje.

Do zdaj je smrtno kazen, ne glede na težo zločina, odpravilo 88 držav po svetu, 11 držav pa jo je zadržalo le kot kazen za najhujše zločine, kot so vojni zločini. Še leta 1976 je bilo le 16 držav brez smrtne kazni. 30 držav odpravo spoštuje v praksi, saj v njih smrtne kazni ni bilo izvedene že najmanj 10 let. Med njimi je tudi Rusija. Skupno število držav, ki so se odpovedale smrtni kazni, je tako že 129 držav, 69 držav pa pri njej še vztraja.

Smrtna kazen ne odvrača zločincev
Potem ko se države enkrat odločijo za odpravo smrtne kazni, se le redko odločijo za njeno ponovno uvedbo, verjetno tudi na podlagi številnih študij, ki dokazujejo, da grožnja z usmrtitvijo ne vpliva bistveno na strah zločincev. Nasprotno, v Kanadi je stopnja umorov po odpravi kazni precej upadla. Od leta 1985 so smrtno kazen ponovno uvedle le štiri države izmed 50 držav. Nepal in Filipini so kazen že odpravili, medtem ko Gambija in Papua Nova Gvineja sodne možnosti v praksi nista nikoli izrabili. Od leta 1990 je bilo v osmih državah usmrčenih tudi 47 zapornikov, ki še niso dopolnili 18 let. Med temi državami so tudi ZDA.

Kamenjanje, obglavljenje, injekcija
In kakšne so metode usmrtitve na smrt obsojenih? V Savdski Arabiji in Iraku, kjer je smrtna kazen predvidena tudi za prekrške, kot je prešuštvo, obsojence obglavijo, električni stol, k razvoju katerega je mimogrede prispeval tudi Thomas Edison, pa so do konca 20. stoletja uporabljali v ZDA. Metoda za usmrtitev v ZDA je zadnje čase le še smrtonosna injekcija, ki jo med drugim uporabljajo tudi na Kitajskem, Filipinih in Tajskem. Na Kitajskem, v Belorusiji, Somaliji, Vietnamu in še kje je zelo priljubljeno streljanje, medtem ko se v Egiptu, Iranu, na Japonskem in v Pakistanu zanesejo na obešanje. V Afganistanu in Iranu obsojene na smrt kamenjajo.

Teksas najbolj neizprosen
V ZDA je smrtna kazen dovoljena v 38 od 50 zveznih držav, ki imajo vsaka zase pristojnost regulative izvajanja kazni. Daleč največ smrtnih kazni, od leta 1976, ko je bila smrtna kazen na vsedržavni ravni ponovno dovoljena, že 376, izvede Teksas, sledijo mu Virginia (97), Oklahoma (83) in Missouri (66).

Cvrenje na električnem stolu
Električni stol je bil prvič uporabljen leta 1890 in je bil skozi celotno 20. stoletje poglavitna metoda za usmrtitev na smrt obsojenih v ZDA, do konca stoletja pa je prišel iz uporabe in dandanes ni več v uporabi. K temu je najverjetneje prispeval tudi njegov sloves ne preveč humanega pripomočka. Marsikateri obsojenec, na katerega so bile pripete elektrode, skozi katere je nato telo več minut stresalo okoli 2.000 voltov, se je na stolu vžgal ali pa mu je elektrika povsem scvrla notranje organe in možgane.

(Ne)humanost injekcije
V ZDA je električni stol in plinsko celico v zadnjih letih že povsem izpodrinila smrtonosna injekcija, sestavljena iz treh različnih odmerkov. Sodijev thiopental, ki se vbrizga kot prvi, pri obsojencu vzpostavi stanje nezavesti. Pancuronijev bromid nato zaustavi delovanje vseh mišic razen srca. V tej fazi se zgodi zadušitev, saj prenehajo delovati tudi pljuča. Kot tretja sestavina je vbrizgan še potasijev klorid, ki zaustavi bitje srca. Smrt po navadi nastopi v sedmih minutah.

Različne organizacije, med njimi Human Right Watch, ki se sklicujejo tudi na znanstvene raziskave, opozarjajo, da je večina smrti kljub navidezni humanosti zelo travmatičnih, saj je delovanje thiopentala časovno zelo omejeno in obsojenec v resnici umre pri polni zavesti v zelo hudih mukah. Tudi sicer je gibanje proti smrtni kazni v ZDA zelo močno, saj pred vsako napovedano usmrtitvijo organizirajo proteste in na ta način skušajo vsaj odložiti izvedbo obsodbe.

A. L.

Smrtne kazni po svetu