Američani iščejo odgovore, kaj je odličnega, a tihega učenca Adama Lanzo napeljalo k tako strašljivemu zločinu. Foto: Reuters
Američani iščejo odgovore, kaj je odličnega, a tihega učenca Adama Lanzo napeljalo k tako strašljivemu zločinu. Foto: Reuters
Vzgojiteljice so takole vodile pretresene otroke iz šole Sandy Hook. Foto: Reuters
Objokovanje žrtev petkovega pokola. Foto: Reuters
Zakaj se je zgodil tak zločin in zakaj je strelec streljal na otroke med 5. in 20. letom, najbrž ne bo nikoli znano. Foto: Reuters
Barack Obama
Predsednik je takoj po tragediji čustveno spregovoril in poudaril, da bo nekaj treba spremeniti. Foto: Reuters
Pred Belo hišo se je sinoči zbralo dvesto demonstrantov, ki od izvršne oblasti v državi zahtevajo konkretne ukrepe za omejitev dostopa do orožja. Po mnenju številnih ima predsednik Obama zdaj v drugem mandatu in po najmanj treh množičnih pobojih idealno priložnost, da od besed preide k dejanjem. Foto: Reuters
Najsrhljivejši strelski pohodi v ZDA
Američani otrpli od groze

Čez noč so identificirali vse žrtve pokola v osnovni šoli v Newtownu v Connecticutu in tudi uradno obvestili družine. Trupla žrtev so že odpeljali iz šole. Za zdaj imen žrtev policija še ni objavila, je pa javnost pozvala, naj družin žrtev "v tem težkem trenutku" ne nadlegujejo. Družinam so sicer zagotovili policijsko zaščito.

18 otrok je umrlo v šoli, dva pa sta pozneje umrla v bolnišnici. Med šestimi odraslimi, ki so bili ubiti, je tudi ravnateljica šole. Strelec, ki je, preden se je odpravil na morilski pohod, doma ubil mamo, si je sodil sam, še preden je na kraj dogodka prispela policija.

Kaj ga je napeljalo k temu dejanju, policija še ugotavlja, je pa že jasno, da je v šolsko poslopje vstopil na silo. Policisti so še sporočili, da so našli "nekaj dobrih dokazov", ki bi lahko razkrili motiv njegovega dejanja.

Hladnokrvno streljal vsepovprek
20-letni Adam Lanza je v šolo stopil oborožen z avtomatskim orožjem in z neprebojnim jopičem. Svoj zločin je očitno načrtoval, dobro je bil založen s strelivom, saj priče pripovedujejo, da je izstrelil več kot 100 nabojev.

Po prvotnih informacijah naj bi v enem izmed razredov ustrelil svojo mamo, zatem otroke, na koncu pa si je sodil še sam. Po poznejših informacijah v šoli ni bilo njegove mame, ampak je bila ustreljena na drugi lokaciji. Zjutraj je tako Adam najprej ubil svojo mamo, nato pa se z njenim avtomobilom odpeljal do šole. Policija je posredovala zelo hitro in pridrvela le nekaj minut po začetku streljanja, vendar se je strelec medtem že ubil.
Sprva okrivili brata
Sprva so ameriški mediji sicer poročali, da je pokol izvedel 24-letni Ryan Lanza. Njegovo ime in fotografija sta naglo zakrožila, bes nanj se je vsul tudi prek družbenih omrežij. A Ryan je bil med pokolom v službi v New Yorku in je naglo začel zatrjevati na svojem Facebooku, da ni storilec on.
"Moj brat je bil. Mislim, da je moja mama mrtva. O, moj Bog," je zapisal v odgovor kolegici, ki mu je poslala SMS, ali je v redu.

Oblasti so pozneje sporočile, da je storilec v resnici njegov štiri leta mlajši brat. Preiskovalci so Ryana sicer zaslišali, a povezav s pokolom naj ne bi imel, z bratom pa ni bil v stiku že dve leti.

Strelski pohod v ZDA: Ubil 20 otrok, učitelje in mamo

Še vedno so mnoge podrobnosti napada neznane. Ameriški mediji poročajo, da je Adam pokol izvedel z dvema pištolama, ki ju je zakonito kupila njegova mama. V avtomobilu je imel še puško, prav tako v lasti ubite mame.
Kaj se dogaja, so težko razumeli tudi otroci, ki so bili v šoli. Osnovno šolo Sandy Hook obiskuje okoli 600 učencev in ta napad je najhujši v zgodovini streljanj v šolah v ZDA. Vrata lokalne cerkve so bila odprta dolgo v noč, domačini pretreseni in obupani.

"Zaslišali smo pok, pok, pok"
"Take stvari vidiš pri poročilih in bereš v časopisih, ob tem pa si prepričan, da se v tvojem kraju to ne more zgoditi," je za CNN dejala mati osnovnošolke, ki je obračun preživela nepoškodovana. Mama drugošolca, ki je bila takrat v šoli na sestanku, opisuje tragično izkušnjo: "Zaslišali smo pok, pok, pok. Trije ljudje so odšli iz pisarne v avlo pogledat, kaj se dogaja. Vrnil se je le eden."
Ko so ugotovili, da je v šoli strelec, so učitelji začeli zaklepati vrata učilnic. Knjižničarka je 18 otrok skrila v omaro z dokumenti, zaklenili so tudi vrata telovadnice. 9-letna učenka je medijem pripovedovala, da so vsi ostali povsem tiho in da so svoja skrivališča zapustili po pozivu policistov, da je varno. "Rekli so nam, naj se postavimo v vrsto in zapremo oči." Nato so jih mimo okrvavljenih trupel sošolcev vodili iz stavbe do bližnje gasilske postaje, kjer so jih čakali pretreseni starši. V posebno sobo pa so poklicali starše tistih, ki so pred vrati zaman čakali na svoje otroke.
Ravnateljica med žrtvami
Na dan prihajajo nekatere pretresljive podrobnosti pokola. Poleg 20 otrok umrlo tudi šest zaposlenih, med njimi priljubljena ravnateljica Dawn Hochsprung, šolska psihologinja in mlada učiteljica prvih razredov. Hochsprungova je dva otroka rešila pred najverjetnejšo smrtjo, ko jih je povlekla v učilnico, nato pa je s svojim telesom, pritisnjenim ob vrata zaščitila šolarja pred streli. Ravnateljica strelov ni preživela.
Hochsprungove se spominjajo kot pozitivne, strastne in polne energije. Na svojem Twitterju je 47-letna ravnateljica redno objavljala navdušene zapise o svojih šolarjih in šolskih projektih in nekateri zadnji tviti so po tragediji naravnost pretresljivi. "Mislim, da ne bi mogli najti bolj pozitivnega kraja za vaše šolarje," je dejala v intervju leta 2010.
Kot junakinje se bodo spominjali tudi 27-letne učiteljice Victorie Soto, ki je svoje učence prav tako skušala neposredno zaščititi pred strelcem tako, da jih je spravila v omaro, nato pa se postavila pred njo - in pred morilca.
Strelec je bil tih in nedružaben
Kaj bi bil lahko motiv za strelski pohod, si ne upa povedati nihče. Kot v številnih primerih množičnih pobojev do zdaj se zna zgoditi, da tudi tokrat dokončnega odgovora ne bo nikoli. Po prvih poročanjih The New York Timsa je bil strelec Adam miren mladostnik. Njegov prijatelj ga opisuje kot vztrajnega, saj naj bi ga predvsem njegova mati spodbujala k dobrim šolskim uspehom. Po besedah njegovega brata, 24-letnega Ryana Lanze, pa naj bi imel določene osebnostne motnje.

Držal se je ob strani in delal vse, da ni vzbujal pozornosti, se spominjajo sošolci. Tudi v spletnem prostoru naj bi pustil za sabo le malo zapisov, ni uporabljal družbenih omrežij, niti se ni fotografiral za šolski almanah. Sošolci pripovedujejo, da ni bil žrtev kakšnih napadov ali draženj sovrstnikov, da pa se z drugimi skoraj ni družil, niti ni nikoli pokazal kakršnih koli čustev.

Svojemu starejšemu bratu naj bi pred napadom ukradel dokumente, zato so najprej kot napadalca omenjali Ryana. Ta trdi, da ni vedel za priprave na napad, saj brata ni videl vse od leta 2010. Adam je živel z mamo Nancy v premožnem predelu Newtowna, starša sta bila ločena.

Bodo omejili dostop do orožja?
Tragedija, ki jo je povzročil, je pretresla vso državo. Predsednik Barack Obama, ki je razglasil žalovanje, je v čustvenem govoru dejal, da je treba nekaj storiti, da se tovrstna dejanja ne bodo več ponavljala. Po njegovih besedah je potreben skupni napor politike, ne glede na njen predznak. Tiskovni predstavnik Bele hiše Jey Carney je poudaril, da predsednik Obama ostaja odločen, da doseže omejitev dostopa do orožja, čeprav konkretnih ukrepov ni napovedal, iz Združenih držav Amerike sporoča dopisnik RTV Slovenija Edvard Žitnik.

Je pa newyorški župan Michael Bloomberg, sicer ustanovitelj organizacije Župani proti nezakonitemu orožju, dejal, da je potrebna takojšnja akcija za končno omejitev dostopa, do strelnega orožja. Po njegovih besedah je dovolj neodločnosti Bele hiše in kongresa, zdaj so potrebni ukrepi. Tudi vodja republikanke večine v predstavniškem domu kongresa John Boehner je izrazil obžalovanje zaradi tragičnega dogodka, a o morebitni zakonodaji, ki bi omogočila večji nadzor nad orožjem, ni spregovoril. Vsak zvezni zakon v Združenih državah morata potrditi oba domova kongresa.

Najsrhljivejši strelski pohodi v ZDA
Američani otrpli od groze